Exemplul Belgiei pentru independenţă energetică: cooperativele de energie regenerabilă la care oricine poate participa

Autor: Liviu Popescu 05.07.2014

Oficialităţile europene se uită la exemplul Belgiei, care a înfiinţat cooperative energetice, pentru a mări independenţa energetică a Uniunii Europene (UE), dar şi pentru a reduce emisiile de carbon din atmosferă, scrie EurActiv.

UE a cheltuit anul trecut aproape 1,25 miliarde de euro pe zi pe importurile de energie, potrivit celor mai recente estimări ale  Comisiei Europeane. Preţul este cu atât mai mare cu cât Rusia, pricipala sursă externă de energie a Europei, îşi foloseşte resursele ca armă geopolitică.

În Belgia şi în multe alte localităţi din nordul Europei locuitorii au luat producţia de energie pe cont propriu şi au creat proiecte de investiţii la care oricine poate deveni acţionar.

“Aceasta este o oportunitate pentru cetăţeni. Producţia de energie vine aproape de ei”, a spus Dirk Vansintjan, coordonatorul Ecopower, o cooperativă belgiană de energie regenerabilă.

Cooperativa, finanţată parţial de UE, încearcă să stimuleze investiţiile cetăţenilor în domeniul energiei regenerabile şi permite oricui să cumpere acţiuni şi, prin urmare, să devină un membru al proiectului. Ecopower are aproape 37.000 de membri, deţine 11 turbine eoliene, trei instalaţii hidroelectrice  şi 270 de panouri solare.

“Observăm un mare potenţial în acest model. Acesta încurajează acceptabilitatea”, a spus Adrien Bullier, care lucrează în Agenţia Executivă a Comisiei Europene pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Membrii care se angajează să facă parte din cooperativele de energie regenerabilă (REScoop) sunt motivaţi de dorinţa de a combate schimbările climatice şi încearcarea de a deveni “cetăţeni etici”, care îşi produc propria energie cu emisii reduse de carbon.

Comisia Europeană a propus recent o serie de obiective referitoare la mediul climatic şi domeniul energetic pentru anul 2030, care include reducerea cu 40% a emisiilor de carbon, comparativ cu nivelurile din 1990, şi o ţintă de creştere de 27% a surselor de energie regenerabilă. Belgia s-a angajat la rândul său să reducă emisiile de carbon cu 80-95% până în 2050.

"Comisia Europeană are o atitudine pozitivă faţă de producţia de energie în comun, întrucât astfel de iniţiative se bazează de obicei pe energia din surse regenerabile şi, prin urmare, contribuie la atingerea obiectivelor europene de SRE (surse regenerabile de energie) şi GES (gaze cu efect de seră)", a spus Sabine Berger, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.

Anul viitor, reprezentanţii guvernelor la nivel mondial se vor întâlni la Paris pentru conferinţa ONU COP21, cu scopul de a stabili un acord referitoar la reducerea nivelurilor de emisii de carbon pentru a evita creşterea temperaturii globale cu două grade Celsius.

"Puterea comunitară trebuie să fie recunoscută ca o strategie-cheie pentru schimbările climatice, precum şi pentru dezvoltarea economică, socială şi locală", a spus Josh Roberts, un avocat al problemelor de mediu al ClientEarth.

Cu toate acestea, cetăţenii se pot confrunta cu obstacole de reglementare sau financiare atunci când se angajează în lansarea unor proiecte de cooperare, regulile fiind diferite în fiecare ţără membră a UE. Pieţele energiei tind, de asemenea, să fie dominate de câţiva jucători mari şi stabili.

"Proiectele de energie regenerabilă pot fi finanţate mai uşor în unele ţări decât în altele”, a adăugat Vansintjan.