Gheorghe Iaciu ridică miza la Impact ca să-şi majoreze deţinerea în companie

Autor: Ioana Tudor 03.07.2014
Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Con­trac­tor (IMP), a cumpărat într-o zi un pachet de 0,18% din acţiunile companiei contra sumei de 0,36 milioane lei (0,08 mil. euro).
 
Acţiunile Impact sunt „vedeta“ începutului de an, cu un avans de 80% în ultimele şase luni după ce şi anul trecut s-au apreciat cu 373%.
 
În ultimele luni, Iaciu a oferit un preţ din ce în ce mai mare în cadrul achiziţiilor pe care le-a realizat la Impact pe bursă, el ajungând să controleze aproape 50% din acţiuni. Dacă va depăşi acest prag, acesta va fi nevoit să facă o nouă ofertă de preluare, după ce a mai derulat în urmă cu câteva luni o ofertă cu ocazia depăşirii pragului de 33%.
 
Marţi titlurile Impact au atins un nivel record al ultimilor ani, de 0,986 lei/titlu, în contextul achiziţiilor derulate de Iaciu pe bursă, care s-a aflat constant la cumpărare.
 
Tranzacţia recentă a fost interme­diată de Swiss Capital, iar Iaciu a plătit un preţ de 0,9842 lei/titlu, cu 0,8% peste preţul la care omul de afaceri a achiziţionat anterior un pachet de 0.36% din capitalul social al companiei, contra sumei de 0,695 milioane de lei (0,16 mil. euro).
 
Cotaţia titlurilor Impact a urcat spre nivelul de un leu/acţiune, valoarea nominală a acestor acţiuni, în contextul unei majorări de capital importante, în valoare de 80 mil. lei, pe care compania o are în derulare. În cadrul majorării, acţionarii Impact vor avea posibilitatea să cumpere acţiuni la preţul de un leu/acţiune.
 
În aceste condiţii, unii acţionari au preferat să cumpere acţiuni Impact la preţuri mai scăzute direct de pe bursă, astfel că preţul titlurilor pe piaţă s-a apropiat de nivelul de un leu, preţul din majorarea de capital.
 
Banii strânşi de la acţionari vor fi folosiţi de companie pentru investiţii.
 
Majorarea capitalului se va derula în două etape: la prima (20 iunie - 19 iulie) pot participa numai acţionarii compa­niei şi la cea de-a doua acţiunile rămase vor putea fi cum­părate de acţio­narii care au subscris în prima etapă şi de alţi investitori. Cea de-a doua etapă va dura cinci zile lucrătoare calculate din ziua următoare publicării raportului cu rezul­ta­tele subscrierilor din prima etapă.
 
Cei mai mari ac­ţio­nari ai companiei sunt oamenii de afaceri Gheorghe Iaciu (48,17% din capital) şi Adrian Andrici (16,15%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).
 
Omul de afaceri Gheorghe Iaciu ar trebui să aducă în companie peste 38 milioane de lei în cadrul majorării de capital, pentru a-şi păstra nediluată participaţia.
 
Ieri, acţiunile Impact au închis şedinţa de tranzacţionare cu o uşoară scădere, de 0,6% şi un preţ de 0,98 lei/acţiune.
 
Dezvoltatorul imobiliar a înregistrat o cifră de afaceri de 3,2 mil. lei în primul trimestru al anului, în scădere de la 6 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului anterior.