Compania Electrica intră mâine la tranzacţionare la BVB. Care sunt aşteptările de preţ?

Autor: Ioana Tudor 03.07.2014

Electrica, care a atras 1,95 miliarde de lei (444,3 mil. euro) prin oferta publică iniţială încheiată cu succes săptămâna trecută, va intra mâine, 4 iulie, la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti, iar brokerii se aşteaptă ca acţiunile distribuitorului de electricitate să atingă pe parcursul zilei maxime de 11,6 - 12,1 lei/unitate, adică un avans de 5% - 10% faţă de preţul plătit de investitori, de 11 lei.

Unii cumpărători de la Electrica au beneficiat şi de un discount de 5%, însă nu vor primi decât o treime din titlurile subscrise.

„Mă aştept ca preţul acţiunilor Electrica să evolueze la un maxim de 12,1 lei pe unitate în prima zi de tranzacţionare“, a afirmat Adrian Ormenişan, şeful serviciului de inter­me­diere al firmei de brokeraj Broker Cluj.

Acesta estimează ca va fi presiune la cum­părare în debutul şedinţei de tranzacţionare a com­paniei din partea investitorilor institu­ţionali, mai ales a celora care n-au reuşit iniţial să cumpere acţiuni prin ofertă. Investitorilor institu­ţionali locali le-au fost alocate 104,7 mi­lioane de titluri, mai puţin decât au subscris la ofertă, reprezentând 60% din totalul ofertei.

Numărul de acţiuni oferite spre cumpă­ra­re pe tranşa de retail a fost extins prin realo­ca­rea unui număr de 10,631 milioane de acţiuni din tranşa adresată in­vesti­to­rilor institu­ţionali.  Inves­ti­torii de retail au obţinut astfel 20,99% din totalul de 177,188 milioane de acţiuni scoase la vânzare, faţă de 15% alocate ini­ţial în prospect. Aceştia au plasat ordine în va­loa­re cumulată de peste 2 mld. lei (circa 458 de milioane de euro).

„Investitorii de retail vor vinde masiv în prima zi, bazat pe scenariul Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG), unde au fost tran­zac­ţionate volume mari de acţiuni la pre­ţul ma­xim în prima jumătate de oră, pentru ca apoi acţiunile să se corecteze“, a spus Or­me­nişan.

Mihai Mureşian, directorul de tranzac­ţio­nare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, esti­mează că acţiunile furnizorului de electri­citate se vor tranzacţiona la un preţ maxim de 11,5-11,6 lei/unitate în prima zi de listare.

„Ţinând cont de ofertele anterioare, la Nu­clearelectrica şi Rom­gaz, mă aştept la un uşor plus faţă de preţul de în­chi­dere al acţiunilor Elec­trica, de maximum 5-6%“, a afir­mat Mureşian.

În ceea ce priveşte tranzacţiile cu acţiunile companiei, Mureşian consideră că vor fi fluctuaţii din perspectiva vânzării şi cumpă­rării până la stabilizarea preţului.

„Va fi o uşoară presiune la vânzare, care este normală până la echilibrarea cererii şi ofer­tei, datorită investitorilor speculatori, care vor să speculeze randamentul pe care îl vor ob­ţine din listarea companiei“, a adăugat acesta.

O creştere a acţiunilor Electrica în prima zi de tranzacţionare este anticipată şi de Georgiana Androne, analist la Tradeville. „Ne aşteptăm ca acţiunile Electrica să crească în prima zi de tranzacţionare, bazându-ne pe gra­dul ridicat de suprasubscriere de pe sub­tran­şele investitorilor de retail“, a spus An­drone.

Aceasta explică de ce investitorii mici se vor înghesui să cumpere acţiuni şi anticipează că la vânzare se vor înscrie investitorii cu agen­de speculative. „Pe tranşa cu discount, inves­titorii mici au primit doar 33% din numă­rul de acţiuni subscris initial, în timp ce inves­titorilor mari le-au fost alocate circa 15% din acţiunile dorite. Ca atare, ne aşteptăm ca aceştia să dorească să-şi completeze de­ţi­ne­rile, intrând la cumpărare, mai ales că oferta s-a încheiat în limita de jos a intervalului de preţ.“