Parcul care cântă Jazz/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 03.07.2014

Pictori români la Viena

Timp de trei luni, Five Plus Art Gallery din Viena va găzdui lucrările câtorva artişti români contemporani. Expozitia reuneşte o serie de lucrări de grafică, pictură, seturi de masă din porţelan pictat manual, obiecte de iluminat şi bijuterii sub numele de „Sommerfeeling”.

Vernisajul expoziţiei a avut loc pe 25 iunie, în centrul Vienei, alături de reprezentanţii galeriei, ai presei şi ai publicului. Artiştii care fac parte din expoziţie sunt: Silviu Oravitzan, Ioan Nemtoi, Vladimir Setran, Valeriu Mladin, Nicolae Cosniceru, Cristian Sida, Mihai Gondoiu, Loreta Statts şi Ana Wagner.

Expoziţia va fi deschisă până la 1 Octombrie 2014.

 

Masivă prezenţă românească la festivalul de Scurt Metraje Curtas do Vila do Conde

După succesul pe care scurt-metrajul Colivia, în regia lui Adrian Sitaru l-a repurtat la Festivalul Internaţional de Scurt Metraje Curtas Vila do Conde 2010 când a fost distins cu Marele Premiu City of Vila do Conde, şi după ce Apele tac al Ancăi-Miruna Lăzărescu a obţinut în 2011 premiile RTP2 Onda Curta şi Premiul Publicului, cinematografia românească va fi reprezentată în acest an de nu mai puţin de unsprezece producţii, repartizate pe trei secţiuni diferite: Competiţie Internaţională, Off side şi Panorama Europeană. Masiva prezenţă românească, chiar daca nu este prezentată ca o secţiune aparte, se constituie într-o frumoasă recunoaştere a valorii artei cinematografice de la noi.

A 22-a ediţie a festivalului Curtas do Vila do Conde se va desfăşura între 5 şi 13 iulie 2014, la invitaţia organizatorilor şi cu sprijinul ICR Lisabona urmând a fi prezent la Curtas Vila do Conde 2014 regizorul Paul Negoescu, care va face parte din juriul festivalului.

Paul Negoescu este regizor şi scenarist, cadru didactic la catedra de Regie Film a UNATC (Bucureşti), director artistic al Festivalului Timishort de la Timişoara, membru al Academiei Europene de Teatru şi Film şi a fost membru în mai multe festivaluri internaţionale de film (Roma, Cluj, Brest). Filmografie: Alina (2004), Examen (2006), Radu+Ana (2007), Derby (2010), O lună în Thailanda (2012). 

Pentru mai multe informaţii legate de programarea filmelor în cadrul ediţiei de anul acesta, puteţi consulta pagina web şi programul oficial al festivalului:

 

Jazz in the Park

Zece concerte, un târg cu peste o sută de expozanţi, zone de relaxare şi de activităţi pentru întreaga familie, happening-uri şi surprize - acestea sunt principalele cooordonate ale celei de-a doua ediţii a Jazz in the Park, festival care se va desfăşura de vineri până duminică (4-6 iulie) la Cluj-Napoca.

Programul muzical al la Jazz in the Park începe vineri cu Luz Azul, o trupă de bossa nova din Belgrad, Serbia, care susţine spectacole de muzică braziliană, şi continuă cu concertul extraordinar susţinut de Teodora Enache şi Lars Danielsson, unul dintre principalele momente aşteptate de jazzişti. Seara se încheie în Parcul Central cu clujenii de la Jazzybirds, trupă formată din cinci tineri cu pregătire clasică şi cărora le place să experimenteze jazz.

Sâmbăta aduce pe scenă Youvenis, un proiect-manifest coordonat de prof. Dan Tohănean şi consacrat muzicii de calitate, interpretată live, şi JazzyBIT, trio de jazz, latin, funk şi blues. Vor încheia a doua zi de festival cei de la Moonlight Breakfast, cu o combinaţie de „retroelectro” şi vocal de jazz şi care vin împreună cu Les Ateliers Nomad, care vor realiza un spectacol cu efecte vizuale ce va îmbogăţi reprezentaţia muzicală.

Ultima zi de festival înseamnă Loungerie II, Mara & Kult Studio Artists şi un nou proiect inedit: concert acustic marca Les Elephants Bizarres. Tot duminică se va desfăşura şi concertul extraordinar susţinut de Mélanie Pain, vocea Nouvelle Vague, la Opera Maghiară - singurul eveniment al festivalului unde accesul se realizează pe bază de bilet.

Pe lângă muzica bună, Parcul Central aşteaptă vizitatorii cu o serie de activităţi pentru un week-end petrecut împreună cu cei dragi. Zona de relaxare va fi pregătită cu hamace, o bibliotecă adusă în parc de proiectul „Cu cărţile pe faţă” şi o bibliotecă virtuală oferită de Vodafone. În apropiere, curioşii vor putea testa noile biciclete Pegas, dar şi eBike-urile realizate de Bosch şi aduse special în parc. Pentru copii sunt pregătite jocuri diverse, activităţi cu animatorii Fantasmagia, un atelier de ceramică şi competiţii de „treasure hunt” organizate de cei de la The Dungeon.