Americanii domină piaţa locală de IT: au câştigat unele dintre cele mai mari contracte şi au cei mai mulţi angajaţi

Autor: Adrian Seceleanu 04.07.2014
Filialele locale ale companiilor ame­ri­cane de IT domină piaţa locală de profil atât din punc­tul de vedere al veniturilor, cât şi al nu­mă­rului de angajaţi, şi sunt pe de altă parte şi câşti­gă­toarele unora dintre cele mai importante con­trac­te de informatizare din sectorul public şi privat. De altfel, aproape toate numele mari din industria de IT de peste ocean sunt prezente într-o formă sau alta în România: de la HP, IBM, Intel, Oracle, Xerox până la Amazon sau Electronic Arts.
 
Cel mai mare angajator din industria de IT din România este Hewlett Packard, care are pe de o parte câteva sute de oameni în organizaţia co­mercială şi de servicii şi alţi aproape 3.000 de oa­meni în centrul de servicii HP GEBOC, care lu­crează pentru clienţi internaţionali ai companiei.
 
HP este unul dintre cei mai mari furnizori locali de imprimante, computere, servere şi echipamente de stocare, dar şi unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii complexe de IT din industrie. Unul dintre contractele mari derulate de HP în România este informatizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cu o va­loa­re de peste 100 de milioane de euro.