Leroy Merlin cumpără cele 15 magazine BauMax

Autor: Cristi Moga 09.07.2014

Grupul francez Leroy Merlin, care a intrat pe pia­ţa locală în 2011 prin deschiderea unui ma­gazin pe Şoseaua Chi­ti­lei din Bucureşti, îşi întăreşte la o dis­tanţă de trei ani prezenţa în Ro­mâ­nia prin achiziţia celor 15 magazine ale austriecilor de la BauMax care au decis să renunţe la operaţiunile locale.

Leroy Merlin, parte a grupului Adeo, controlat de familia Mulliez din Franţa, s-a bătut anul trecut şi pentru achi­­ziţia ma­gazinelor Bricostore, dar a ra­­tat tranzacţia „la mustaţă“ în faţa bri­­ta­­nicilor de la Kingfisher. Acum însă, francezii pun mâna pe o reţea similară ca dimensiuni şi vânzări anuale de cir­ca 120-130 mil. euro, cele mai bu­ne maga­zi­ne fiind situate în Cluj (Calea Turzii), Bucureşti (Sun Plaza) şi Sibiu (Shopping City). De magazinele BauMax au mai fost interesate şi alte re­ţe­le, precum King­fisher sau Prak­ti­ker, potrivit infor­maţiilor ZF, dar aus­tri­ecii au preferat să cedeze opera­ţiunile către Le­roy Merlin deoarece francezii au acceptat să preia întreaga reţea.

„Ne bucurăm că am găsit pentru BauMax România o soluţie care permite tuturor părţilor implicate un vi­itor favorabil. Grupul Adeo va rămâne în serviciul clienţilor, angajaţii noştri îşi vor păstra locurile de muncă, fur­nizorii au în continuare oportuni­ta­tea de a se afir­ma pe piaţa româ­nească, iar BauMax poate continua procesul de restruc­turare, în special în cele cinci ţări-cheie (Austria, Cehia, Slovacia, Unga­ria şi Slovenia - n. red.)“, a de­clarat Michael Hurter, CEO al BauMax, cu privire la tranzacţie.

Detaliile financiare ale acestei afa­ceri nu au fost făcute publice, în con­di­ţiile în care BauMax se află într-o situa­ţie financiară precară, determinată de gradul ridicat de îndatorare şi de extin­de­rea necontrolată în estul Europei.