Germania vrea să taxeze milioanele de şoferi străini care trec prin ţară pentru a-şi repara drumurile

Autor: Andra Oprescu 09.07.2014
Germania vrea să-şi finanţeze investiţiile în infrastructura rutieră cu o nouă taxă care practic va fi plătită doar de şoferii străini, ceea ce a stârnit îngrijorarea Comisiei Europene şi a statelor vecine, inclusiv Austria, care se tem că impozitul va fi impus discriminatoriu.

Ministrul german al transporturilor a prezentat un proiect de lege conform căruia şoferii trebuie să plătească din anul 2016, în medie, 88 de euro pe an  pentru un autocolant de parbriz fără de care nu au acces pe drumurile nemţeşti. Pentru şoferii germani costul rovignetei va fi compensat prin reducerea taxelor auto existente, scrie The Wall Street Journal.

Germania este printre puţinele ţări europene care nu au taxe pentru autostrăzi, majoritatea ţărilor vecine având sisteme de taxare care nu diferenţiază străinii de localnici.

Referitor la proiectul de lege, Comisia Europeană a anunţat că, în general, încurajează planurile de a finanţa investiţiile în infrastructură prin taxarea celor care folosesc drumurile, dar consideră că germanii şi străinii ar trebui să fie trataţi la fel.

„Schimbările legate de schema de taxare a automobilelor din Germania sunt responsabilitatea germanilor. Aceste schimbări nu ar trebui să vizeze discriminarea străinilor“, a spus Helen Kearns, purtător de cuvânt al comisarului european pentru transport Siim Hallas.

Ministrul transporturilor Alexander Dobrindt a menţionat că taxa nu încalcă legile europene şi că ar aduce anual 635 de milioane de euro care ar urma să fie investiţi în repararea drumurilor şi a podurilor.

„Avem de-a face cu  aproximativ 170 de milioane de călătorii făcute cu maşini înregistrate în alte ţări. Acestea nu contribuie în niciun fel la finanţarea infrastructurii“, a adăugat Dobrindt.

Doar 8% dintre germani ar fi de acord cu o taxă aplicată tuturor, în timp ce 52% ar opta pentru o taxă aplicată exclusiv străinilor, conform unui sondaj de luna trecută.