Fondurile mutuale au bătut oferta Electrica: au atras 16.300 de investitori noi şi subscrieri de 5 miliarde de lei în primul semestru

Autor: Roxana Pricop 11.07.2014
Primul semestru al anului a fost prilej de a marca noi recorduri pentru industria locală de fonduri mutuale care a continuat să profite de scăderea dobânzilor bancare şi a ajuns la active nete totale de 16,86 miliarde de lei la finalul lunii iunie, cu 20% mai mari decât la începutul anului.

Principalul motor de creştere al industriei au fost sumele noi de bani plasate de investitori în fonduri care în primul semestru au fost în valoare brută de 5,1 miliarde de lei, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). În acelaşi interval, investitorii au retras din fonduri circa 3 miliarde de lei, astfel că valoarea netă a subscrierilor atrase de fonduri de la investitori în primul semestru este de 2 miliarde de lei. În prima jumătate a anului a fost menţi­nut ritmul de creştere de anul trecut, când suma netă totală atrasă de fonduri de la investitori a fost de peste 4 miliarde de lei.

La fel ca în anii trecuţi, cea mai mare parte din cele 2 miliarde de lei atrase de fonduri în primul semestru a intrat în conturile fondurilor cu profil de risc conservator, respectiv în conturile fondurilor de obligaţiuni şi cele ale fondurilor cu investiţii în instrumente cu venit fix denominate în lei şi în euro, dolari. Atractivitatea acestor tipuri de fonduri în rândul investitorilor se explică prin faptul că dobânzile bancare la depozite au scăzut mult, până la sub 3% pe an, iar clienţii băncilor şi-au mutat economiile din depozite în fonduri cu risc scăzut care încă oferă randamente superioare depozitelor. De exemplu, randamentul mediu obţinut de fondurile de obligaţiuni în ultimul an a fost de aproape 6%, în timp ce un depozit bancar deschis în iunie 2013 ar fi adus o dobândă de 3-4% pe an.

Astfel că fondurile de obligaţiuni şi cele care investesc în instrumente cu venit fix au ajuns la active de peste 15,7 miliarde de lei la finalul lunii iunie, deţinând partea leului dintr-o piaţă în valoare de 16,8 miliarde de lei. Faţă de începutul anului, fondurile de obligaţiuni şi cele cu investiţii în instrumente cu venit fix au active cu 20% mai mari.