Getin, care a preluat RIB, vrea să se extindă în regiune, după modelul Erste sau Raiffeisen

Autor: Marius Oncu 11.07.2014

Getin vrea să ajungă precum Erste Group Bank sau Raiffeisen Bank "în anii lor cei mai prosperi", a afirmat Kaczmarek într-un interviu pentru publicaţia poloneză Parkiet, citată de Reuters. Cele două bănci austriece sunt printre cele mai mari bănci active în Europa Centrală şi de Est.

Grupul are planuri pentru noi achiziţii, în principal pe pieţele unde este deja prezent, a spus Kaczmarek.

"Urmăm regula că de pe pieţele de unde se retrag alte companii se pot cumpăra, din punctul nostru de vedere, active strategice ieftin", a spus el.

Getin, cu o valoare de piaţă de 665 milioane de dolari, a preluat în noiembrie Romanian International Bank şi deţine bănci şi în Ucraina, Belarus şi Rusia.

"Vrem să ne întărim poziţia şi să fim precum Erste Group Bank sau Raiffeisen Bank în Europa Centrală în cei mai prosperi ani ai lor", a declarat şeful Getin.

Erste şi Raiffeisen au anunţat, recent, că vor înregistra pierderi la divizia din Ungaria din cauza unor modificări în legislaţia privind creditele în valută.

Erste a informat săptămâna trecută că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro.

Getin Holding a finalizat la sfârşitul anului trecut achiziţia insituţiei de credit RIB, devenind acţionar cu drepturi depline.

De asemenea, grupul polonez a anunţat în mai un acord cu Volksbank Leasing International privind preluarea diviziilor din România şi Polonia ale companiei austriece pentru 163 milioane zloţi (38,9 milioane euro).