Au 13% din piaţa bancară şi 7% din asigurări

Autor: Anelis Baciu 14.07.2014

Investitorii francezi au o prezenţă no­tabilă şi în industria financiară, aceştia de­ţinând aproape un sfert din activele bancare şi circa 7% din activele din piaţa de asigurări.

Cea mai mare instituţie bancară cu acţionariat francez din piaţa românească este BRD-SocGen, numărul doi din sistem cu active totale de 47 miliarde de lei şi o cotă de piaţă de 13% după primele cinci luni ale anului. Printre instituţiile de credit cu acţio­nariat francez se mai numără Credit Agri­cole şi o sucursală a BNP Paribas. Acestea însă au o cotă de piaţă nesemnificativă de sub 0,5%.

În afacerile locale cu asigurări francezii au intrat în 2007, după ce Groupama a achiziţionat divizia de asigurări a BT pentru 100 de milioane de euro. În 2008 francezii au cumpărat şi Asiban, asigurător deţinut de CEC, BRD, BCR şi Banca Transilvania, în urma unei tranzacţii de 350 mil. euro. În ultimii şapte ani francezii au investit circa 700 milioane de euro pe piaţa din România, fără a raporta şi profit.

De altfel, piaţa de asigurări s-a dovedit dificilă şi pentru AXA, cel mai mare asigurător de viaţă de la Paris, iar după patru ani pe pierdere şi fără semne de redresare compania a decis să vândă businessul din România.