Saint-Gobain Rigips: În România există 2,5 milioane de locuinţe mai vechi de 50 de ani care au nevoie de îmbunătăţiri

Autor: Andreea Neferu 14.07.2014
Constantin Hariton, directorul general al producătorului de materiale de construcţii Saint-Gobain Construction Products - Rigips Business Unit, spune că piaţa locală de construcţii nu va înregistra creşteri semnificative anul acesta, una dintre principalele provocări cu care jucători de profil se confruntă fiind „precaritatea financiară“ a populaţiei.
 
„Piaţa materialelor de construcţii a fost susţinută în ultimii ani de lucrările de repa­raţii capitale şi de construcţiile ingi­nereşti (de infrastructură - n.red.), dar numărul proiectelor noi a tot scăzut în ultimii ani“, spune Hariton.
 
El adaugă că redresarea sectorului construcţiilor depinde de creşterea investiţiilor statului  şi a absorbţiei de fonduri europene, dar şi de stabilizarea cadrului legislativ. „Investiţiile private, străine sau autohtone, au şi ar putea avea o influenţă pozitivă şi mai mare, cu o strategie adecvată a statului pentru susţinerea sectorului construcţiilor: reduceri de TVA, avantaje fiscale pentru clădiri-monument sau pentru cele care se reabilitează termic etc.“, explică Hariton, care adaugă că fondul de locuinţe din România necesită o reabilitare termică la scară largă. România are în total un fond de 8,5 milioane de unităţi locative, potrivit informaţiilor ZF. „Există peste 2,5 milioane de locuinţe cu o vechime de peste 50 de ani care au nevoie de îmbunătăţiri“.