Şeful BCE le dă un "prânz gratis" de 700 mld. euro bancherilor din Europa

Autor: Luciana Georgescu 14.07.2014

Cel mai recent stimul pe care Mario Draghi îl oferă băncilor europene este un program de finanţare ieftină de 700 de miliarde de euro, în încercarea de a încuraja creditarea, scrie Bloomberg.

Banca Centrală Europeană a anunţat că principala slăbiciune a ţărilor din zona euro este problema de creditare. Programul TLTRO, care le permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute, astfel încât să poată acorda mai multe credite, reprezintă doar o parte dintr-un pachet de măsuri anunţate în luna iunie, în valoare de 1.000 de miliarde de euro.

Împrumuturile vor fi taxate cu puţin peste actuala dobândă de referinţă a BCE, de 0,15% pe an.

“Gradul de absorbţie va fi ridicat – Draghi oferă bani ieftini, iar băncile nu vor sta pe gânduri când vine vorba de un prânz gratis”, a declarat Alan McQuaid, economist-sef la Capital Merrion din Dublin. “Cu puţin noroc, Draghi nu va mai întâmpina probleme până în 2018, când suma de 1.000 de miliarde de euro va avea nevoie de refinanţare”, a mai spus McQuaid.

Un studiu realizat de Bloomberg pe 45 de analişti arată că băncile nu vor accesa suma integral ci vor împrumuta 305 miliarde de euro din totalul de 400 miliarde de euro, în prima rundă a programului TLTRO din acest an. Împrumuturile vor ajunge la 710 miliarde de euro în 2015 şi 2016, arată studiul.


“Pe de o parte, programul oferă un stimulent puternic pentru a extinde creditarea, în special pentru băncile care au costuri de finanţare mai ridicate”, a declarat Kristian Toedtmann, economist senior la DekaBank în Frankfurt. "Pe de altă parte, există alte impedimente de creditare, precum o lipsa de capital sau riscurile macroeconomice. Dar, ca rezultat general, programul ar trebui să contribuie la o creştere a creditării", a precizat Toedtmann.