Bilanţul Europharm Braşov din ultimii 12 ani: profituri de 28 milioane de euro la afaceri de 580 milioane de euro

Autor: Ioana David 15.07.2014
Fabrica de medicamente Europharm, pe care britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK) o deţin la Braşov şi pe care o vor închide până la finalul anului viitor, a generat o cifră de afaceri cumulată de 576 mil. euro în intervalul 2000 – 2012 şi un profit net de 28 mil. euro, arată un calcul al ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
 
În iunie, britanicii au anunţat că vor închide facilitatea de la Braşov, al doilea mare producător local de medicamente, în condiţiile în care la nivelul grupului există o supraca­pa­ci­tate de producţie a formelor orale solide (care se produc şi la Europharm), iar procesul va fi finalizat anul viitor. Închiderea are loc după ce britanicii susţin că au eşuat în ultimul an în încercarea de a găsi un cumpărător.
 
GSK a cumpărat Europharm în două etape, prima în 1998 când a preluat 65% din acţiuni pentru 29,25 mil. dolari, iar restul de 35% în 2003, într-un deal estimat la 10-15 mil. dolari (valoarea totală a tranzacţiei poate fi estimată la 20-25 mil. euro). Europharm mai deţine şi o altă companie, de distribuţie de medicamente (care rămâne în continuare în cadrul grupului şi care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 219 mil. euro şi pierderi de 1 mil. euro). Dacă reuşeau să vândă fabrica, aceasta nu ar fi fost prima tranzacţie a GSK în România, după ce în 2005 a vândut farmaciile operate sub brandul Europharm către Sensiblu într-o tranzacţie complexă, care a fost estimată de ZF la peste 10 mil. euro. După preluarea fabricii, GSK a realizat investiţii în cadrul unităţii de producţie.