În primele trei luni ale anului s-au vândut maşini prin Rabla cât anul trecut în şase

Autor: Bogdan Alecu 15.07.2014

În primele trei luni ale programului Rabla din acest an, demarat în data de 14 aprilie, s-au casat aproape 10.600 de maşini vechi, iar tichetele cu o valoare nominală de circa 1.500 de euro fiecare au fost utilizate la achiziţia a tot atâtea autoturisme noi. Mai mult, spre comparaţie cu ediţia din 2013 a programului de casare, în acest an s-a atins în trei luni acelaşi volum de maşini noi achiziţionate anul trecut în şase luni. Cele aproape 3.200 de maşini vândute în medie lunar în cele trei luni de program se reflectă şi în creşterea înmatriculărilor de autoturisme noi din mai şi iunie, când acestea s-au apreciat cu 46 respectiv 75% faţă de perioada similară a anului trecut.

În total, mai sunt disponibile mai puţin de 6.500 de tichete pentru persoanele fizice, dintr-un total de 17.000, care în acest ritm s-ar putea epuiza în cel mult două-trei luni, la care se adaugă încă 2.865 din 3.000.  Programul Rabla, aflat în derulare din anul 2005, va continua şi anul viitor, în ciuda propunerii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) de a opri programul în acest an, în condiţiile în care Attila Korodi, ministrul mediului, a declarat luna trecută că trebuie să se găsească o modalitate de a îmbunătăţi acest program începând cu anul următor, în special pe zona de încurajare a maşinilor cu emisii reduse de dioxid de carbon. În prezent bonusul acordat maşinilor Euro 6, celor hibride sau celor cu emisii de sub 100 de grame de CO2 per kilometru este de numai 110 euro, faţă de prima de casare de 1.500 de euro.

Membrii APIA declarau la finalul anului trecut că motivul pentru care susţin oprirea programului din 2015 este îmbunătăţirea mediului economic, iar clienţii se vor putea repoziţiona pe noile condiţii. Decizia a venit şi după ce în 2013 circa 7.000 de tichete au rămas nefolosite, în lipsa cererii.

Programul Rabla este susţinut din încasările Administraţiei Fondului pentru Mediu din timbrul de mediu.

Până ieri, în 2014 AFM a încasat circa 280 mil. lei (63 mil. euro), în timp ce întreg programul de casare va costa statul în acest an, la o capacitate de 20.000 de tichete, 30 mil. euro, adică mai puţin de jumătate din încasările din primul semestru.