BNR a aprobat componenţa Consiliului de Supraveghere al Băncii Române de Credite şi Investiţii

Autor: Raluca Ghinea 15.07.2014

"Urmare aprobării prealabile a BNR din data de 11 iulie 2014, componenţa actuală a Consiliului de Supraveghere al Băncii Române de Credite şi Investiţii este următoarea: Roxana-Aida Moldovan - preşedintele Consiliului de Supraveghere, Ştefan Nanu - membru, Magdalena Manea - membru, George Romeo Ciobănaşu - membru şi Anca Ciontea - membru", se arată într-un comunicat al băncii.

Acţionarii BRCI au decis în adunarea din 7 aprilie să extindă componenţa Consiliului de Supraveghere cu doi membri, la cinci persoane, fiind numiţi Magdalena Luminiţa Manea, fost director adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, şi George Romeo Ciobănaşu, fost director general adjunct al Băncii Comerciale Carpatica.

Magdalena Manea şi-a început cariera în BNR, fiind implicată în dezvoltarea pieţei valutare, a administrăriii rezervelor valutare, în programul de împrumuturi externe şi executarea strategiei de servisare a datoriei externe de la finalul anilor '90.

George Ciobănaşu, cu o experienţă bancară de peste zece ani, a mai deţinut funcţii de management în Banca Transilvania, Bancpost şi Millenium Bank România.

La adunarea din 9 mai, acţionarii au numit-o ca membru în CA pe Anca Ciontea, director de calitate la Luxten, după ce Valentina Şiclovan s-a retras. Ciontea a lucrat în domeniul bancar pe zona de risc, ocupând diverse funcţii în Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Credit Europe Bank şi Citibank România.

"Desemnarea în Consiliul de Supraveghere a doamnei Magdalena Manea, a domnului George Romeo Ciobănaşu şi a doamnei Anca Ciontea a fost făcută în cadrul strategiei generale a băncii de atragere a celor mai buni specialişti pentru lărgirea expertizei profesionale şi pentru suplimentarea resurselor necesare organizării băncii în conformitate cu actualul cadru legislativ şi noile reglementări ale Băncii Naţionale a României", se spune în comunicat.

Banca Română de Credite şi Investiţii a preluat această denumire la 10 februarie, după ce ATE Bank a fost cumpărată de Umbrărescu de la Piraeus Bank Grecia pentru 10 milioane de euro, acesta controlând 93,27% din acţiunile băncii. Ulterior, Umbrărescu a ajuns la un acord şi cu un alt acţionar, SIF Oltenia, astfel că participaţia lui a crescut la 93,91% din acţiuni.

Instituţia de credit a început cu un capital social de 37 de milioane lei şi un împrumut subordonat de 5 milioane euro.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România.

În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritar s-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.

Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83% din acţiunile ATE, iar alţi acţionari, persoane fizice şi juridice 2,9%.