FP a mai şters 200 mil. lei din valoarea CEN Oltenia

Autor: Radu Bostan 16.07.2014

Administratorul FP a evaluat în scădere cu 62% valoarea acţiunilor deţinute la Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe cărbune, încă nelistat, în baza unui raport actualizat realizat de un consultant independent. Titlurile companiei energetice au fost evaluate astfel la 4,3807 lei pe acţiune în raportul cu valoarea activului net pe luna iunie, faţă de nivelul anterior de 11,7555 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă că participaţia de 21,53% din capitalul social al CEO aflată în portofoliul FP a pierdut aproape 202 milioane de lei din valoare.

Reprezentanţii Franklin Templeton nu au precizat, până la închiderea ediţiei, care au fost premisele acestei ajustări a valorii acţiunilor, a doua corecţie în mai puţin de 12 luni. Cel mai recent, titlurile producătorului de energie au fost reevaluate de către FP în luna decembrie 2013, când valoarea activului a fost redusă de la 32,1625 lei pe unitate la 11,7555 lei pe acţiune.

Pe baza evaluărilor FP, valoarea întregii companii a scăzut la 556 mil. lei (126 mil. euro), de la 4 mld. lei în noiembrie 2013. Un pachet de 15% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia ar urma să fie vândut pe bursă în această toamnă, însă managerul FP Grzegorz Konieczny declara în aprilie că societatea nu a fost restructurată şi că listarea e sub semnul întrebării. De cealaltă parte, conducerea CEO a acuzat FP că  îi blochează proiectele de dezvoltare, în special înfiinţarea unei firme de comerţ prin care producătorul să poată face export direct.