Abbott: România nu este într-o poziţie favorabilă pentru producţia farma

Autor: Ioana David 16.07.2014
Adrian Grecu, directorul general al companiei far­maceutice Abbott Products România, spune că orice investitor care se decide să producă local ia în calcul aspecte precum subfinanţarea sectorului de sănătate, preţurile scăzute, taxa clawback care a ajuns la 20% din vânzările de produse compensate şi lista de medi­ca­men­te care nu a mai fost actualizată de „un număr bun de ani“ pe care le compară cu oportunităţile şi riscurile oferite de alte state din zonă. „La acest moment probabil că nu suntem într-o poziţie favorabilă (pentru pro­ducţia de medicamente sau pentru investiţii greenfield în domeniu – n.red.), a spus Adrian Grecu.
 
El a preluat funcţia de director general al Established Pharmaceuticals Division Abbott din România în decembrie 2011, după o experienţă internaţională în cadrul aceleiaşi companii. Anterior, a ocupat poziţii precum cea de director India Commercial Operations în cadrul Abbott Laboratories sau de director commercial integration Rusia, India, China Area şi CIS Area, fiind localizat în Singapore.
 
Potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România citate de Adrian Grecu, în primele cinci luni ale anului Abbott a avut vânzări de medicamente de 70,63 milioane de lei (16 mil. euro) la preţ de producător, în creştere cu 0,6% faţă de perioada similară a anului anterior.