Bulgaria vrea să-şi pună sistemul bancar sub controlul BCE după prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci

Autor: Andra Oprescu 16.07.2014
Bulgaria a anunţat că va încerca să intre în uniunea bancară europeană, în care supraveghetorul unic este Banca Centrală Europeană (BCE), după ce autoritatea locală de supraveghere nu a reuşit să identifice la timp problemele care au dus la prăbuşirea celei de-a patra bănci bulgare în funcţie de mărimea activelor, scrie Global Post.

„Există un consens deplin pentru începerea imediată a procedurilor de intrare a Bulgariei în Sistemul unic de supraveghere al Uniunii Europene, ca un prim pas pentru aderarea la uniunea bancară“, a declarat preşedintele bulgar Rosen Plevneliev.

Noul sistem de supraveghere va fi implementat, cel mai probabil, în luna noiembrie.

Bulgaria a aderat la UE în 2007 şi, cu toate că nu face parte din zona euro, a ancorat cursul monedei naţionale, leva, de cel al euro.

Declaraţia a fost făcută după o întâlnire a reprezen­tan­ţilor băncii centrale cu oficiali guvernamentali şi lideri ai principalelor partide politice din parlament în efortul de a ajuta deponenţii Corporate Commercial Bank (CCB), una dintre cele mai mari bănci cu capital bulgăresc, după ce aceasta a fost fortaţă să se închidă temporar pe 20 iunie din cauza retragerilor masive de numerar şi să caute protecţie împotriva insolvabilităţii. Banca centrală a anunţat săptămâna trecută că va închide CCB, de unde lipsesc dosare de credite în valoare de 3,5 miliarde de leva (1,8 miliarde euro), adică aproape două treimi din total, iar activele băncii vor fi transferate la filiala Credit Agricole Bulgaria, care va fi naţionalizată.

Despre CCB presa bulgărească scrie, speculând informaţii dintr-o scrisoare anonimă, că s-a bucurat de un tratament special din partea viceguvernatorului Băncii Naţionale Ţvetan Gounev, responsabil cu conducerea Departamentului de Supraveghere Bancară.

Din bancă a dispărut echivalentul a 103 milioane de euro chiar înainte ca instituţia financiară să fie pusă, la cererea ei, în administrarea specială a băncii centrale.

Depozitele bancare din Bulgaria sunt garantate de stat până la suma de 196.000 de leva (100.000 de euro) şi, conform declaraţiilor lui Plevneliev, fondul de asigurare a depozitelor şi guvernul au suficiente resurse pentru a acoperi împrumuturile până la această sumă.

Estimările făcute de guvern au indicat că pentru plata integrală a depozitelor ar fi necesară suma suplimentară de 2 miliarde de leva (aproximativ 1 miliard de euro).