Olympus a construit cu 75 de milioane de euro cel mai mare exportator de lactate

Autor: Mădălina Dediu Panaete 16.07.2014
Fabrica de Lapte Braşov, subsi­di­a­­ra locală a grupului grecesc Olym­pus, tri­­mite 75% din producţia de lactate la export în zece ţări europene din fa­bri­ca Hălchiu (jud. Braşov), con­stru­ită acum trei ani cu investiţii de 75 de mil. euro.

„Exportăm 75% din producţia din România şi cred că acest procent se va păstra şi în continuare. Expor­tăm în zece ţări din Europa, continent care rămâne deocamdată focusul nos­tru“, spune Ilias Pliatsikas, direc­to­rul general al companiei.

Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 54 mil. euro, in­trând în top cinci cei mai mari produ­că­tori din domeniu ca rulaje, lucru pe care francezii de la Lactalis nu l-au reu­şit la şase ani de la preluarea grupului LaDorna.

Pariul grupului pe export a fost contra curentului de pe plan local în con­diţiile în care exporturile româ­neşti de produse lactate sunt foarte mici, iar închiderile de fabrici au de­ter­minat majorarea importurilor. Sunt câteva companii mari care ex­portă până la 10% din producţie precum FrieslandCampina sau Da­no­ne şi unele mici precum Unilact Tran­silvania (De la Ferma), în timp ce altele precum Lactalis au ajuns după închiderile de fabrici să importe pro­duse finite. Astfel, potrivit esti­mă­rilor ZF, Olympus deţine cel mai mare exportator local de lactate.

Pe de altă parte, investiţia majoră făcută de grupul elen a stat în picioare în condiţiile în care peste 100 de fabrici de lactate s-au închis şi mai mult de 4.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Pe lângă închi­de­rile de fabrici făcute de Fries­landCampina şi Lactalis, cel mai răsu­nător exit rămâne cel al israelienilor de la Tnuva, care în 2012 au pus la­cătul pe fabrica din Popeşti-Leordeni.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre exporturile Olympus

- date despre fabrica din Braşov, numărul de cisterne, strategia de colectare a laptelui