Ravinder Takkar şi Raed Arafat, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change"

Autor: Cristi Dimitriu 16.07.2014

Evenimentul este organizat de Agenţia de presă Mediafax, alături de Ravinder Takkar şi Dr. Raed Arafat urmând să fie prezenţi Florina Tănase - Director, Legal and External Affairs, Vodafone România, Irina - Margareta Nistor - Preşedinte Onorific Fundaţia Vodafone România, Angela Galeţa - Director Fundaţia Vodafone România, Dr. Victor Olsavszky - Şeful Reprezentanţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, Dr. Cătălin Cîrstoveanu - Şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi, Spitalul Marie-Curie, Alex Popa - Preşedinte Asociaţia Inima Copiilor, Anca Ştefan - Preşedinte Asociaţia React, Peter Gyorgy - Director Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială, Cristi Ispas - Director National, Fundaţia Special Olympics.

Ca o consecinţă a dezvoltării tehnologiei, activităţile de responsabilitate corporativă din ultimii ani poartă o puternică amprentă a acesteia, cu atât mai mult pentru o companie de comunicaţii mobile. Investigaţiile medicale la distanţă sau contactul permanent cu bătrânii aflaţi singuri acasă sunt doar două dintre activităţile de implicare socială realizate prin intermediul tehnologiei.

Unul dintre proiectele care utilizează tehnologiile mobile pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a persoanelor cu diabet este Controlin, program de management al diabetului, lansat de Asociaţia React şi Fundatia Vodafone Romania in decembrie 2012. În 2014, programul a fost extins, astfel că dacă până în prezent, 512 pacienţi din întreaga ţară au folosit zilnic tehnologia Controlin pentru a-şi monitoriza starea de sănătate, anul acesta alte 250 de persoane cu diabet din toata ţara vor primi kit-ul Controlin gratuit.

Kit-ul Controlin conţine un glucometru de ultimă generaţie cu Bluetooth încorporat, consumabile, un telefon mobil de tip smartphone şi acces la aplicaţia proiectului. Principiul de funcţionare este simplu: pacientul foloseşte zilnic glucometrul care transmite prin Bluetooth către telefonul mobil valoarea glicemiei măsurate. Din telefon datele sunt transmise automat către server şi prelucrate în vederea furnizării de informaţii relevante pentru pacientul diabetic, precum şi către medicul acestuia. Pacientul poate vizualiza oricând, în contul său de pe www.controlin.ro, fluctuaţiile glicemiei şi poate transmite rapoarte săptămânale sau lunare către medicul său diabetolog.

Tot anul acesta, Fundaţia Vodafone Romania şi Asociatia React organizează Caravana Controlin, prin care mii de oameni din intreaga ţară vor beneficia de analize medicale gratuite. Începută în luna iunie, Caravana Controlin va acoperi zeci de localităţi din întreaga ţară şi le va oferi celor care prezintă risc de a dezvolta diabet posibilitatea de a-şi face analize medicale gratuite. Astfel, peste 5000 de persoane din zeci de sate, comune izolate şi oraşe mici din întreaga ţară vor beneficia în mod gratuit de măsurarea glicemiei, colesterolului, presiunii arteriale şi a nivelului hemoglobinei din sânge, precum şi de o electrocardiogramă. În plus, pacienţii vor primi informaţii privind managementul diabetului şi riscul dezvoltării complicaţiilor, iar persoanele diagnosticate cu diabet vor fi incluse într-un program de monitorizare a glicemiei. Acestea vor beneficia gratuit de kitul Controlin şi de consultanţă din partea echipei pentru un an de zile.

"Prin proiectul Controlin, Fundaţia Vodafone sprijină bolnavii cu diabet din întreaga ţară, cu ajutorul tehnologiei mobile. Caravana Controlin este o nouă fază a proiectului prin care ne propunem să oferim asistenţă celor care locuiesc în localităţi izolate sau celor care nu au acces direct la servicii medicale de specialitate. Este vorba despre oameni care nu şi-au mai făcut analize de foarte mult timp. Credem că prin această iniţiativă vom putea contribui la depistarea diabetului sau a altor posibile probleme cardiovasculare şi implicit la îmbunătăţirea stării de sănătate a mii de oameni din întreaga ţară", spune Angela Galeţa, Director Fundaţia Vodafone Romania.

Caravana dispune de o maşină specială echipată cu aparatură medicală de ultimă generaţie care facilitează screening-ul şi diagnosticarea pacienţilor. Mai mult, printr-un sistem de telemedicină, pus la dispoziţie de Fundaţia Vodafone Romania, vor putea fi transmise, în timp real, diverse date medicale către medici specialişti diabetologi şi cardiologi din Bucureşti.

Conform statisticilor Ministerului Sănătăţii, în România, în prezent, sunt peste 700.000 de persoane diagnosticate cu diabet şi aproximativ un milion de persoane supuse riscului de a dezvolta boala.

Dar zonele unde tehnologia ar mai putea interveni pentru îmbunătăţirea vieţii noastre sunt multe şi de aceea Agenţia de presă Mediafax şi Vodafone România vă invită să explorăm împreună conceptul "Tehnologie pentru schimbare socială" într-un eveniment unde puteţi afla mai multe despre cele mai inovatoare aplicaţii ale momentului puse în slujba comunităţii.

Evenimentul va reuni reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale, ai instituţiilor publice şi private, medici, directori de spitale, reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, reprezentanţi ai companiilor din România, precum şi presă generalistă şi de specialitate.

Moderatorii conferinţei sunt: Cristian Dimitriu, Director Editorial al Mediafax Group si Elvira Gheorghiţă, Senior Reporter Mediafax. Evenimentul beneficiază de sprijinul Vodafone România.
Mai multe detalii despre agenda evenimentului "Mediafax Talks About Technology for Social Change" şi înscrierile pentru participare le puteţi găsi pe website-ul: http://www.mediafaxtalks.ro/category/technology-for-social-change