UE împiedică Gazprom să foloseacă la capacitate maximă un gazoduct care trece prin Germania

Autor: Liviu Popescu 17.07.2014

Uniunea Europeană (UE) a dat o lovitură proaspătă ambiţiei Rusiei de a-şi mări exporturile de gaze în Europa după ce a amânat o decizie îndelung aşteptată de Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, prin care acesta urma să livreze o cantitate mult mai mare de gaze prin OPAL, un gazoduct care transportă gaz rusesc în Europa prin Germania, scrie The Wall Street Journal.

Aceasta este a doua oară când Comisia Europeană (CE) amână verdictul cu privire la acest proiect, după ce în martie a luat o decizie asemănătoare. CE a invocat motive tehnice pentru amânarea deciziei.

“Motivul pentru amânare este că anumite aspecte tehnice necesită atenţie şi mai mare”, a spus purtătorul de cuvânt a CE, Sabine Berger.

De asemenea, UE a îngheţat şi discuţiile referitoare la gazoductul South Stream, o conductă strategică pentru exportul gazelor ruşeşti în Europa care va trece pe sub Marea Neagră şi va tranzita Bulgaria.

Gazprom a cerut să fie scutit de la respectarea normelor UE, care împiedică gigantul rus să utilizeze OPAL la 100% din capacitate, Grupul rus argumentează că gazoductul nu este utilizat la capacitate maximă. Rusiei îi este permis să folosească doar 50% din capacitatea acestuia. Normele UE au ca scop prevenirea controlului reţelelor de distribuţie de către companiile care deţin şi segmentul de aprovizionare.