Cât costă pasiunea de a te plimba cu velierul pe mare

Autor: Ştefan Stan 18.07.2014
Împătimiţii navigării cu ambarcaţiuni cu vele pot închiria un vas cu o capacitate de 10-12 locuri cu aproximativ 500 de euro pe zi, însă costurile cresc substanţial pentru achiziţionarea unei bărci competitive, a declarat la ZF Live Sorin Iorga, dezvoltator imobiliar şi pasionat de navigaţie. El va participa la Regatta ZF Alpha Bank din acest weekend de la Limanu - Mangalia.
 
„La noi în ţară preţurile variază de la 150 de euro pe zi la 500 de euro pe zi pentru a închiria o ambarcaţiune. Cu 500 de euro pe zi se poate închiria o ambarcaţiune de 10-12 locuri. În România sunt în jur de 30 de ambarcaţiuni care sunt disponibile pentru închiriere“, a spus Sorin Iorga.
 
Există două tipuri de ambarcaţiuni cu vele: cruiser-urile, pentru plăcere, şi cele pentru curse (racer). Ambarcaţiunile din clasa Racer sunt optimizate pentru a obţine maximul din forţa vântului. Acestea pot atinge 8-15 noduri, adică aproximativ 14 kilometri pe oră.
 
Costurile de achiziţie ale unei ambarcaţiuni cu vele pot varia de la 30.000 până la peste 150.000 de euro, în funcţie de dimensiune, model şi utilitate.