270 mil. euro pentru autostrăzi, întreţineri şi marcaje rutiere

Autor: Andreea Neferu 18.07.2014

Cele mai mari 10 contracte semnate de Compania Naţio­na­lă de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în primul semestru al acestui an au o valoare cu­mu­lată de aproape 270 mil. euro, mult peste ce reu­şea să con­trac­teze instituţia în prima jumătate a anului tre­cut, doar 6 mil. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor trans­mise de com­pania de drumuri.

Între cele 10 mari contracte semnate anul acesta de CNADNR, instituţie cu un buget anual de 1,5-2 mld. euro, se nu­mă­ră şi două proiecte de autostrăzi, mai exact do­uă loturi din şo­seaua Sebeş - Turda, cu o valoare cumulată de peste 200 mil. euro, însă licitaţiile pentru aceste proiecte au fost dema­rate anul trecut, iar câştigătorii au fost anun­ţaţi încă din de­cem­brie 2013. Un alt contract de lucrări de con­struc­ţii semnat în pri­mele şase luni este cel al centurii Târgu-Mureş, pentru care CNADNR va plăti 31 mil. euro, restul fiind proiecte de între­ţinere a dru­mu­rilor sau de marcaje rutiere.

Faptul că în primele şase luni ale anului s-au semnat doar trei mari con­trac­te de construire de autostrăzi şi drumuri naţionale are efec­te directe asupra sectorului construcţiilor, în contextul în ca­re lucrările la aceste proiecte vor începe efectiv abia peste câ­teva luni, în prezent ele aflându-se în faza de proiectare. Astfel, în lipsa unor investiţii consistente din partea statului, con­strucţiile de infrastructură, un sector ce ar trebui să susţină în­treaga economie, au plonjat cu 28% în primele cinci luni ale aces­tui an, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.