Un agent de vânzări ia 500 €, dar un director de vânzări câştigă şi 4.500 €

Autor: Corina Mirea 21.07.2014

Un reprezentant comercial an­ga­jat la o companie care face comerţ cu vi­nuri câştigă minimum 1.600 de lei net pe lună, adică peste 360 de euro, însă sa­la­riul acestuia poate urca la mai mult de 2.000 de lei (circa 450 de euro), în func­ţie de experienţa pe care o are în do­me­niu, potrivit unor informaţii centralizate de firma de payroll şi administrare de per­sonal PayLogic pentru furnizorul  local de training Trend Consult.

Pe de altă parte, veniturile unui om de vânzări dintr-o companie de pe plan local pot ajunge şi la aproape 20.000 de lei (peste 4.500 de euro) net pe lună, în cazul în care deţine o funcţie de director în cadrul unui distribuitor din comerţ.

În prezent, comerţul, agricultura şi sectorul financiar se numără printre in­dus­triile care îşi plătesc cel mai bine oa­menii de vânzări, salariile acestora fiind, în general, peste cel de la nivelul întregii eco­nomii (de aproape 1.700 de lei net pe lună în mai anul acesta). Totuşi, doar un singur angajat din vânzări, din cele analizate de PayLogic, primeşte un spor de 20% pentru mobilitate, semn că în ulti­mii ani criza a tăiat din bugetele com­paniilor destinate plăţilor supli­mentare. Astfel, în prezent cei mai mulţi oameni de vânzări trebuie să se mul­ţumească cu un salariu fix şi comi­sion din vânzări (care reprezintă cea mai mare parte a venitului pe care aceş­tia îl au într-o lună şi care nu a scăpat nici el neatins de nevoia de tăiere a costurilor).

„Din experienţa noastră din ultimii ani, putem vorbi de o scădere a sporu­rilor în ansamblu, cauzată în principal de reducerea bugetelor de care dispun com­paniile pentru motivarea angaja­ţi­lor în funcţie de rezultate. Un alt factor ar fi schimbarea de abordare strategică din ultimii ani, o mare parte a jucă­to­ri­lor concentrându-se mai mult pe reten­ţia partenerilor sau a clienţilor existenţi şi în mai mică măsură pe creşterea por­to­foliului de clienţi“, spune Maria Buznea, consultant de recrutare senior în cadrul firmei de recrutare şi închi­rie­re de forţă de muncă temporară ManpowerGroup România.