Cum se promovează bursa în faţa străinilor: dividende consistente şi acţiuni la perlele energetice

Autor: Ioana Tudor 23.07.2014
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat ieri prima ediţie a unui ghid adresat investitorilor inter­naţio­nali, în care sunt pre­zen­tate informaţii despre per­for­maţa economică a Ro­mâniei şi principalele motive pentru care un investitor străin ar trebui să îşi plaseze banii pe această piaţă de capital.
 
Unul dintre punctele for­te ale bursei de la Bucu­reşti, aşa cum sunt ele prezentate în ghid, îl reprezintă indi­catorul de piaţă în creştere. Capitaliza­rea totală a bursei a atins 30 miliarde de eu­ro la jumătatea acestui an, după ce a consemnat o creştere stabilă în ultimii doi ani, cu o rată anuală compusă de creş­tere (CAGR) de 25% înce­pând cu ianuarie 2012, po­trivit documentului. Numai prin ofertele pu­bli­ce deru­late pe bursa de la Bucu­reşti în ultimul an, res­pec­tiv ce­le ale Romgaz, Nu­clear­electrica şi Elec­trica, ca­pi­ta­li­za­rea bur­sei a cres­cut cu 4,4 mi­liar­de de euro.
 
Privatizarea cu succes a celor trei companii este un alt aspect pozitiv semnalat de ghid inves­titorilor străini. Statul român a vândut în toamna anului trecut 10% din producătorul de electri­citate Nuclearelectrica (SNN) prin­tr-o IPO care a atras 64 mil. euro de la investitori, şi 15% din pro­du­cătorul de gaze Romgaz, ofertă care a atras 391 mil. euro, fiind a doua cea mai mare IPO derulată pe BVB după cel de anul acesta a Electrica, unde investitorii au cumpărat ac­ţiuni de 444 mil. euro. Statul român pregă­teşte privatizarea şi a altor companii, prezente nu doar în sectorul energetic.