Topul celor mai des întâlnite joburi pe piaţa muncii din România

Autor: Adelina Mihai 23.07.2014

Cei mai mulţi angajaţi români ocupă funcţia de vânzător, având în vedere că pen­tru această ocupaţie există  peste 160.000 de salariaţi pentru care companiile plătesc taxele şi impozitele „la zi“, majoritatea (98%) lucrând în sectorul privat. Pe locul doi în topul celor mai „populare“ meserii din România se află cea de lucrător comercial, poziţie pe care s-au angajat circa 140.000 de angajaţi în ultimii ani. De altfel, în categoria lucrătorilor comerciali intră o mare parte dintre angajaţii reteţelor internaţionale de  retail.

Topul este continuat de şoferii de camioane şi cei de autoturisme şi camionete, raportat la numărul de salariaţi activi atât la stat, cât şi la privat.

Astfel, unu din opt angajaţi din România este vânzător, lucrător comercial, şofer sau muncitor necalificat în industria confecţiilor, numărul total de salariaţi care au în prezent aceste slujbe fiind de aproape 650.000 de persoane, potrivit datelor extrase de Inspecţia Muncii din aplicaţia Revisal (softul care numără salariaţii şi contractele de muncă active din economie).