Piaţa cimentului va creşte cu cel mult 1-2% în 2014

Autor: Andreea Neferu 24.07.2014
Piaţa locală a cimentului, evaluată la circa 500-600 de milioane de euro, va stagna anul acesta sau va înregistra un avans de 1-2% într-un scenariu optimist, potrivit unui raport publicat de asociaţia producătorilor de ciment din Europa (CEMBUREAU).
 
„Anul 2014 este un an electoral în România şi, potrivit experienţei anterioare, piaţa construcţiilor ar putea înregistra o uşoară creştere, datorită lansării unor proiecte de lucrări publice de către autorităţile locale în special. Estimările arată că piaţa cimentului, respectiv piaţa construcţiilor vor stagna sau vor consemna o creştere de 1-2% comparativ cu 2014, cu toate că guvernul a anunţat că va demara o serie de proiecte de autostrăzi de anvergură“, potrivit raportului CEMBUREAU.
 
În timp ce organizaţiile străi­ne din industria cimentului vor­besc despre proiecte de an­ver­gură, de la începutul anu­lui până în prezent au fost semnate doar două noi contracte de con­strucţie de autostrăzi, şi anume do­uă loturi din tronsonul Sebeş-Turda. Lucrările efective pe aceste şosele nu au început încă, în prezent ele aflându-se în faza de proiectare, potrivit datelor trans­mise de Compania Naţio­nală de Autostrăzi şi Drumuri Naţio­nale din România (CNADNR). De altfel, în Ro­mâ­nia se află în construcţie în pre­zent doar 50 de kilometri de autostrăzi.
 
Printre membrii CEMBUREAU se numără şi CIROM, pa­tronatul românesc din industria cimentului.