Statele dezvoltate din Europa de Est vor reglementări mai severe pentru investitorii străini

Autor: Andra Oprescu 24.07.2014
În Polonia, autorităţile au obligat fondul de private equity Abris Capital Partners, specializat pe Europa de Est, să îşi vândă acţiunile deţinute la o mică bancă locală  deoarece a încălcat legea numind fără consultarea sa un nou director executiv la conducerea instituţiei de credit. În Ungaria, guvernul nu a făcut un secret că vrea să readucă în mâini maghiare sectorul bancar deoarece acesta nu participă la reconstrucţia economiei. Statele dezvoltate din Europa Centrală devin tot mai stricte cu investitorii străini.

Abris Capital Partners este prezent şi în România, iar în iunie a cumpărat Urgent Curier, care va fuziona cu Cargus, companie controlată de acelaşi fond de investiţii din 2012.

Autorităţile poloneze au retras fondului Abris drepturile de vot în boardul băncii FM Bank şi i-a impus să-şi vândă acţiunile, scrie The Wall Street Journal. Banca este creditorul câtorva mii de firme mici şi şi-a început activitatea cu bani de la Polish-American Enterprise Fund. Investitorul american Robert Faris, care a investit sute de milioane de dolari în companii din Polonia în anii ’90 prin intermediul Polish-American Enterprise Fund, consideră că decizia autorităţilor stabileşte un precedent periculos.

„Sunt uimit că aceasta chiar s-a întâmplat. Pentru Polonia, beneficiile fondurilor de investiţii sunt copleşitoare“, a spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al autorităţii financiare poloneze (KNF) Lukasz Dajnowicz a declarat că „siguranţa sistemului bancar din Polonia depinde de îndeplinirea angajamentelor investitorilor faţă de KNF, astfel încât nu putem tolera încălcarea lor“.

Neil Milne, unul dintre proprietarii şi managerii fondului polonez, a declarat că acţiunea de reglementare este „ilegală“ şi că intenţionează să dea în judecată guvernul.

Sancţiunea a intrigat comunitatea financiară din Varşovia. Pe de-o parte, Abris apreciază că KNF este un legiuitor foarte strict şi că autoritatea de reglementare pare să nu agreeze ca firmele care se ocupă cu investiţii de capital să deţină bănci. Pe de altă parte, KNF a spus că nu face nicio discriminare faţă de băncile deţinute de companii de private equity.

Mulţi oficiali polonezi, inclusiv guvernatorul băncii centrale Marek Belka, cred că atitudinea strictă a autorităţii financiare a ajutat la prevenirea unei crize bancare atunci când alte naţiuni au întâmpinat probleme.

În Ungaria, guvernatorul băncii centrale Gyorgy Matolcsy a declarat la sfârşitul anului trecut că patru bănci importante străine ar putea părăsi piaţa maghiară în următorul an şi jumătate. Cele mai mari bănci străine cu activităţi în Ungaria sunt Raiffeisen şi Erste, din Austria, Intesa Sanpaolo şi Unicredit din Italia, KBC din Belgia, Bayern LB din Germania şi Citi  din SUA.