Cinci branduri româneşti din retailul de modă atacă supremaţia Zara şi H&M

Autor: Cristina Rosca 24.07.2014

Cinci branduri româneşti de modă, cu afaceri de aproape 80 mil. lei şi cu peste 50 de magazine, s-au dezvoltat în criză pe piaţa de 6-7 mld. lei dominată de nume „grele“ precum Zara şi H&M.

Astfel, nume precum Nissa, Moda Aliss, Poema, Etic şi Pnk Casual şi-au făcut loc treptat în eşalonul al doilea al modei locale, mizând pe preţuri aliniate pieţei. Multe dintre aceste branduri au şi producţie proprie sau îşi iau hainele de la furnizori locali, astfel că au avantajul unui cost mic de producţie şi al unui cost mic de transport.

Prin comparaţie, branduri precum Zara sau H&M obţin preţuri bune pentru că ele comandă volume mari de produse în toate colţurile lumii. Astfel, cele două părţi pot concura de la egal la egal pe segmentul preţurilor.

 Cele mai multe branduri româneşti au pornit la drum cu un atelier de producţie, dezvoltând apoi şi segmentul de retail. Astfel, firma care deţine brandul Pnk Casual a fost lansată pe piaţă în 2002, însă iniţial produsele companiei erau vândute în magazinele partenere. Trei ani mai târziu a fost lansată şi propria reţea de retail, care numără astăzi şase magazine proprii.

Magazinele Nissa, un business românesc de familie, au apărut pe piaţa locală în urmă cu circa un deceniu, când branduri internaţionale precum Zara sau H&M fie nu se gândeau la România, fie testau piaţa doar cu francize. Iniţi­al businessul a pornit tot cu focalizare pe zona de producţie, pentru a se extinde apoi spre retail.

Nouă ani mai târziu, pe o piaţă inundată de nume mari de modă, magazinele Nissa îşi fac loc în centrele comerciale din marile oraşe ale ţării şi în spaţii stradale strategic amplasate în centrele oraşelor.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- detalii despre businessul Nissa:  istorie, afaceri, magazine 

- date despre firma Moda Aliss; strategia de business şi extinderea Pnk Casual 

- statistici despre piaţa locală de modă