Un fond care copiază indicele bursei a câştigat de cinci ori dobânda bancară în şapte luni

Autor: Roxana Pricop 24.07.2014

Fondurile mutuale de indici le-au adus investitorilor cele mai mari randamente în acest an, cu un maxim de 7,4% marcat de fondul tranzacţionat la bursă ETF BET Tradeville.

Acest tip de fonduri sunt administrate pasiv, ur­mărind îndeaproape struc­­tura unui indice bursier, fie că este indicele BET, principala referinţă a bur­sei de la Bucureşti, BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fon­dului Proprie­tatea, sau BET-XT, al  celor mai lichide 25 de companii listate la bursă.

Randamentul obţinut de ETF BET Tradeville este peste creşterea de 6,2% raportată de indicele BET, al celor mai lichide acţiuni de la bursă, pe care îl copiază.

Din indicele BET fac parte acţiunile Petrom, cele ale BRD, Banca Tran­sil­vania, Fondul Proprie­ta­tea, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelec­trica, Bursa de Valori Bu­cureşti şi Broker Cluj.

Un investitor care nu vrea să aibă griji cu zece acţiuni în portofoliu poate obţine expunere pe indicele BET direct prin achi­ziţia unei singure uni­tăţi de fond. Spre comparaţie, un depozit ban­car ar fi adus un câştig de circa 1,5% în acelaşi interval.

Următoarele în top sunt fondurile de indice ale Certinvest: BET Index cu un plus de 5,1% în 2014 şi XT Index, plus de 4,1%.

„Indicele BET mai poa­te avansa cu 8-10% până la sfârşitul acestui an“, a spus Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare Van­guard AM, care gestionează fondul ETF BET Tradeville.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- declaraţia lui Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare Vanguard AM, despre diferenţa de randament dintre ETF BET Tradeville şi BET

- următoarele fonduri de indice din clasament; evoluţia lor 

clasamentul fondurilor de acţiuni administrate activ 

- opinia lui Andrei Anghel, consultant de investiţii la firma Smart Trade Consult, despre fondurile de indici, fondurile de acţiuni si cele de hedging