Terenurile agricole de la micii proprietari au ajuns la 4.000 €/hectar

Autor: Gabriel Razi 24.07.2014

Preţul terenurilor agricole scoase la vânzare de micii proprietari de loturi de până la 30 de hectare, a ajuns la o medie de 4.000 de euro/hectar, arată o analiză a ZF făcută pe baza a 50 de oferte publice de vânzare.

Preţul cerut pentru loturile mici şi foarte mici a ajuns să fie apropiat de cotaţiile medii la care se fac tranzacţii cu suprafeţe compacte de sute sau chiar mii de hectare.

„Micii proprietari speculează pe fondul apariţiei noii legi a terenurilor şi cer mai mult. Înainte de apariţia legii, preţurile pentru suprafeţele mici erau între 2.500 şi 3.000 euro/hectar la noi (în judeţul Iaşi - n.red.)“, spune Liviu Bălă­nici, general manager al Panifcom, o afacere cu rulaje de 5 mil. euro/an din agricultură, zootehnie şi panificaţie.

Sistemul de vânzare impus de noua lege a tranzacţiilor cu terenuri agricole permite o primă transparentizare a aces­­tui segment din piaţa funciară, unul dintre cele mai dinamice şi care a intrat în atenţia marilor investitori institu­ţio­nali abia în ultimii ani. Cele mai scumpe terenuri identificate în ofertele selectate de ZF sunt cele din Constanţa, iar cele mai ieftine sunt în Mureş. Preţul terenurilor agricole româneşti a crescut de 25 de ori în perioada 2002-2012.