Cea mai importantă ştire economică a zilei: în zona euro, activitatea economică creşte surprinzător, după ce BCE a introdus rate negative de dobândă

Ziarul Financiar 24.07.2014
Activitatea manufacturieră şi de servicii din zona Euro s-a întărit surprinzător în luna iulie, un indicator al încrederii în planurile anunţate de Banca Centrală Europeană pentru susţinere revenirii economice de la nivelul blocului european, scrie Bloomberg.
 
Indicele PMI (Purchasing Managers Index) pentru ambele industrii  a urcat la 54 de puncte în luna iulie, de la 52,8 puncte în luna iunie, egalând maximul ultimilor trei ani atins în luna aprilie, conform datelor publicate joi de Markit Economics.
 
Aceasta este cea de-a 13 lună în care indicele a depăşit 50 de puncte, un trend care indică dezvoltarea economiei. Cei mai mulţi analişti intervievaţi de Bloomberg au prognozat o stagnare a indicatorului, la 52,8 puncte.
 
Anunţul este o veste bună ş pentru România, în condiţiile în care companiile de pe piaţa locală au cele mai importante relaţii comerciale tot cu ţări din Uniunea Europeană. 
 
Germania, una dintre cele mai mari pieţe de export pentru producţia românească, înregistrează o creştere stabilă a economiei, cu un avans de 0,8% la începutul celui de-al treilea trimestru, conform datelor prezentate de Chris Williamsin, economist-şef la Markit. Conform aceleiaşi surse, economia zonei euro a crescut cu 0,4% în al doilea trimestru, faţă de o apreciere de 0,2% în primele trei luni ale anului.
 
Citiţi şi
 
Companiile ruseşti se retrag din SUA, iar cele europene ar putea fi forţate să nu mai facă afaceri cu Rusia, unde au găsit salvare pe timp de criză
 
Duplicitatea Europei în faţa lui Putin: sancţiunile merg mână-n mână cu contractele Franţei şi Germaniei cu Rusia
 
Primul test politic al lui Juncker: va sancţiona sau nu Germania pentru excedentul comercial uriaş?
 
Ce ar avea de pierdut sau de câştigat România dacă Moscova întrerupe relaţiile cu statele Uniunii Europene şi Moldova
 
Creşterea vine pe fondul introducerii de către Banca Centrală Europeană a unor rate de dobândă negative pentru bănci, în încercarea de a impulsiona creditarea, o manevră pe care instituţia a putut să o susţină datorită unui nivel extrem de redus al inflaţiei, de doar un sfert faţă de ţinta asumată de 2%.
 
 
"Revenirea are un oarecare elan, dar nu există motive să devenim prea optimişti. Politica monetară actuală va trebui păstrată o perioadă mai lungă pentru ca relansarea economică să nu fie influenţată de turbulenţele de pe parcurs", a declarat Peter Vanden Houte, expertul pe zona euro de la grupul financiar olandez ING.
 
Cele mai mari griji care planează asupra revenirii economice vin dinspre situaţiile tensionate din Ucraina şi Fâşia Gaza. Occidentul este aproape de impunerea unor noi sancţiuni Rusiei, în lumina doborârii avionului de pasageri din Malayesia, în timp ce agravarea situaţiei din Orientul Mijlociu afectează serios cererea. 
 
În ciuda unor semnale pozitive provenite de la companii, zona Euro se confruntă în continuare cu o agravare a crizei sociale, rata şomajului de la nivelul blocului statelor care au aderat la moneda unică datingând un maxim de 11,6% în luna mai. BCE prognozează că rata va coborâ la 11% în 2016, după ce creşterea economică anuală va accelera la 1,8%, de la 1% anul acesta.
 
Unul dintre motoarele creşterii ar putea fi revenirea cererii din China, unde economia a avansat cu 7,5% în trimestrul al doilea, faţă de intervalul similar din anul precedent.