Se încinge competiţia pentru fonduri de 1.400 de miliarde de dolari: bursa de la Bucureşti se va lupta cu Arabia Saudită pentru liga emergentă

Autor: Roxana Pricop 25.07.2014

Bursa de la Bucureşti are parte de concurenţă puternică pentru banii fondurilor străine de investiţii după ce bursa din Arabia Saudită îşi deschide companiile de 400 miliarde de euro către străini începând de anul viitor şi vrea, la fel ca România, să fie promovată la statutul de piaţă emergentă pentru a intra pe radarul unor fonduri de 1.400 mld. dolari.

La o primă vedere ar exista mai multe deosebiri decât asemănări între bursa românească şi cea saudită: la Riad se tranzacţionează companii de aproape 400 miliarde de euro cu rulaje zilnice de 1,3 miliarde de euro, faţă de rulaje de 12 milioane de euro la Bucureşti şi companii cu o capitalizare bursieră de 39 miliarde de euro. Cu toate acestea, deşi de dimensiuni diferite, ambele burse sunt dominate de companii din energie şi utilităţi, bănci şi servicii financiare, atrăgând în special interesul fondurilor de investiţii care vor expunere pe aceste sectoare economice. La bursa din Riad sunt listate Arab National Bank, una dintre cele mai mari bănci din Orientul Mijlociu, Saudi Electricity Company dar şi companii din telecomunicaţii, sector care lipseşte de la bursa din Bucureşti.

Bursa saudită se uită acum de pe margine la competiţia mondială a burselor pentru banii fondurilor de investiţii pentru că străinii nu au voie să investească în companiile listate la bursa din Riad. La începutul acestei săptămâni, însă conducerea Autorităţii de Supraveghere a bursei saudite a anunţat că străinii vor avea voie să investească în acţiuni listate la bursă începând din 2015, într-un demers de a mai reduce din dependenţa ţării de veniturile din petrol. Principalul indice al bursei saudite, Tadawul All-Shares Index -TASI, a reacţionat puternic la ştire marcând o creştere de 2,8%, avansul pe întreg anul urcând la 23%.