Cu banii din reducerea CAS am majora salariile şi am face investiţii. Aşteptăm cu nerăbdare măsura!

Autor: Adelina Mihai 28.07.2014

Antreprenorii români ar folosi banii economisiţi din reducerea CAS pentru creşteri salariale, pentru investiţii în extinderea activităţilor şi, implicit, pentru noi angajări, dar şi pentru a acoperi alte eventuale creşteri de preţuri sau taxe - acestea sunt direcţiile de cheltuieli către care s-ar duce veniturile economisite de patru antreprenori chestionaţi de ZF, care au împreună circa 5.000 de salariaţi. Guvernul estimează că prin reducerea contribuţiilor la pensii (CAS) la angajator cu cinci puncte procentuale firmele private vor rămâne cu suma de 4,8 miliarde de lei anual la dispoziţie, bani economisiţi din bugetul de cheltuieli pe care îl aveau până acum cu forţa de muncă. În prezent, contribuţia angajatorului pentru pensiile salariaţilor este de 20,8% din salariul lunar brut al fiecărui salariat, iar nivelul acesteia s-ar reduce la 15,8% din salariul brut după aplicarea legii. Astfel, o companie cu 1.000 de angajaţi plătiţi la nivelul salariului mediu face economii de circa 1,4 milioane de lei anual dacă s-ar aplica reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, potrivit unui calcul al ZF.

„Din punctul meu de vedere, dacă se va face această economie, majoritatea banilor vor merge mai degrabă tot către salariaţi. Dacă statul permite o economisire a costurilor cu forţa de muncă, atunci nu văd de ce aceşti bani nu ar fi daţi angajaţilor“ , a explicat Dan Şucu, proprietarul grupului Mobexpert, liderul pieţei locale de mobilă, care are circa 2.000 de salariaţi. Totuşi, spune el, în ultimii ani a învăţat că nu e bine să „vinzi pielea ursului din pădure“ şi că nu îşi va construi bugetul pe promisiuni.

„Când şi dacă se va aplica legea privind reducerea CAS la angajator, voi lua deciziile de redirecţionare a banilor împreună cu echipa executivă, dar cred că o mare parte din bani se vor duce către salariaţi“, a spus Şucu, care controlează un grup cu afaceri de 120 de milioane de euro anul trecut. El a explicat totuşi că în ultimii ani s-au făcut creşteri salariale în cadrul Mobexpert, cu precădere în societăţile care au fost mai prospere.

La rândul său, omul de afaceri Raul Ciurtin, acţionarul majoritar al companiei din industria laptelui Albalact, spune că banii proveniţi din reducerea CAS ar putea fi folosiţi atât pentru creşteri salariale, cât şi pentru alte tipuri de cheltuieli.

„O reducere de 5% probabil că nu înseamnă foarte mulţi bani, dar economiile făcute din aplicarea acestei măsuri se vor duce către mai multe linii de cheltuieli. Nu am bugetat reducerea CAS pentru anul acesta, probabil că o vom bugeta pentru anul viitor. O parte din aceşti bani se vor duce către creşteri salariale, iar o altă parte vor acoperi probabil creşterile de preţuri la gaze, de exemplu, sau alte eventuale creşteri de taxe“, a spus Raul Ciurtin, preşedintele unei companii cu circa 1.000 de salariaţi şi afaceri de aproape 96 de milioane de euro anul trecut.

 

Guvernul estimează că jumătate din suma „pierdută” la bugetul de stat din reducerea

CAS va fi recuperată din crearea de noi locuri de muncă (1,3 mld. lei urmează să fie recuperaţi din încasările de contribuţii sociale şi impozit pe venit din salariile noilor angajaţi) şi din noile investiţii pe care le vor face companiile (1,25 mld. lei urmând a fi încasaţi suplimentar la buget din colectarea de TVA din banii investiţi).

De altfel, către zona de investiţii s-ar îndrepta şi banii economisiţi din reducerea CAS de către omul de afaceri Mihai Miron, chiar dacă o parte dintre aceştia nu ar fi investiţi pe teritoriul ţării.

„Dacă se aplică reducerea CAS, în cazul meu s-ar duce banii pe investiţii, investiţii care ar conduce şi la o uşoară creştere a numărului de salariaţi. Investiţiile sunt necesare în zona de producţie de medicamente, având în vedere că în prezent derulăm astfel de proiecte la Chişinău şi la Târgu Mureş. De aceea, aşteptăm cu nerăbdare această măsură, pentru extinderea şi creşterea performanţei activităţilor companiei”, a afirmat  Mihai Miron, care controlează afacerea Ropharma din domeniul retailului şi distribuţiei de medicamente, un business cu peste 1.000 de angajaţi şi afaceri de peste 93 de milioane de euro.

Şi Mihai Anghel, proprietarul grupului Cerealcom, care are circa 700 de salariaţi, spune că rezerva de bani din reducerea CAS s-ar duce tot către proiecte de investiţii.

„Cu siguranţă că i-aş investi (banii proveniţi din reducerea CAS la angajator – n.red.), aşa cum am făcut în ultimii 25 de ani în ţara asta”, a spus Anghel, care controlează un grup cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an din producţia şi comerţul cu cereale şi seminţe oleaginoase, care exploatează 25.000 de hectare în Dolj.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminare în Parlament legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, contestându-i oportunitatea, pe motiv că nu există surse de acoperire a noului deficit rezultat în urma acestei scăderi de taxe. Constituţional, preşedintele este obligat să promulge legea dacă Parlamentul nu acceptă observaţiile sale, dar mai are o posibilitate, şi anume să o conteste la Curtea Constituţională (CC), ceea ce ar putea pune piedica intenţiei Guvernului ca legea să se aplice de la 1 octombrie. Dacă ar vrea să evite „timpii morţi”, premierul Victor Ponta ar putea insista ca Parlamentul să se întoarcă din vacanţă şi să voteze legea, astfel încât să fie eliminate ipoteza ca CC să se pronunţe asupra eventualelor obiecţii ale preşedintelui după 1 octombrie. Deocamdată însă, nu s-au făcut demersuri în acest sens, premierul spunând chiar la un moment dat că dacă preşedintele atacă legea la CC, ea va intra în vigoare la 1 ianuarie.

 

Cât înseamnă pentru companii reducerea CAS

O companie care îşi plăteşte angajaţii cu salariul mediu pe economie (care a fost de 2.328 de lei brut în luna mai, potrivit Institutului Naţional de Statistică) plăteşte, lunar, o contribuţie la pensia angajatului de 20,8% din salariul brut, adică 484 de lei pe lună (aceasta fiind doar contribuţia angajatorului).

Dacă CAS la angajator se reduce la 15,8%, contribuţia aferentă unui salariu mediu scade la 367 de lei pe lună, de unde rezultă că, pentru fiecare salariat plătit la nivelul salariului mediu pe economie, reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale înseamnă o economie de 117 de lei lunar pentru companie.

Astfel, pentru o companie cu 100 de salariaţi plătiţi la nivelul salariului mediu, reducerea CAS înseamnă economii de circa 140.000 de lei pe an, în timp ce pentru o firmă cu 1.000 de salariaţi această măsură înseamnă economii anuale de circa 1,4 milioane de lei.