Ministerul Sănătăţii infirmă că vrea majorarea CASS. Un sfert din cheltuielile Sănătăţii nu se susţin din contribuţii, ci sunt subvenţii

Autor: Ioana David 29.07.2014

Dorel Sândesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a surprins ieri cu o declaraţie conform căreia în cadrul ne­go­cierilor cu Fondul Monetar Inter­naţional ministerul ar fi adus în discuţie creş­terea contribuţiei la sănătate (CASS) de la 10,7% cât este în prezent pen­tru an­ga­jaţi şi angajatori la 14%. Măsu­ra ar în­sem­na, potrivit calculelor ZF, aproape 5 mld. lei (1,1 mld. euro) în plus la bugetul Sănătăţii.

Informaţia a fost imediat dez­min­ţită de titularul portofoliului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, dar în discuţie rămâne deficitul de la bugetul Sănătăţii care este de 25% şi care este acoperit din subvenţii de la bugetul de stat.

Informaţia potrivit căreia oficiali ai ministerului ar fi adus în discuţie această măsură apare în contextul în care pre­mie­rul a anunţat reducerea CAS (con­tri­buţiile la pensii), dând asi­gu­rări că nu vor fi majorate alte taxe pen­tru acoperi­rea deficitului nou creat (5 mld. lei anual, în condiţiile în care tot bu­getul de stat acoperă şi deficitul bugetului de pensii cu 12-13 mld. lei anual).

În 2013, veniturile totale ale Casei Na­ţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost de 23 mld. lei (peste 5 mld. euro) arată datele Institutului Na­ţio­nal de Statistică, din care contribuţiile sa­lariaţilor şi ale companiilor au totalizat 15,45 mld. lei (3,5 mld. euro). Subvenţiile de la bugetul de stat (care acoperă dife­ren­ţa dintre veniturile din contribuţii şi chel­tuieli) au fost de aproape 5,9 mld. lei, adică un sfert din totalul veniturilor. Spre comparaţie, în 2009 subvenţiile de la bugetul de stat acopereau 21% din veni­turi (adică erau de 3,6 mld. lei la un total de 16,66 mld. lei).

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, spune că aproximativ 5 milioa­ne de angajaţi contribuie la fondul de să­nătate. Contribuţiile acestora repre­zin­tă aproape 67% din bugetul total al CNAS, însă beneficiarii sunt aproape 20 de milioane de persoane (prin lege fiind exceptate de la plata contribuţiei mai multe categorii de persoane).

Ultima modificare a procentului contribuţiilor pentru sănătate a avut loc în 2008, când s-a redus la 10,7% de la 14%.

Dorel Săndesc spune că nivelul de 14% este aplicat de state precum Germania, Cehia sau Ungaria.