Administratorii Romgaz nu vor primi remuneraţii variabile după preţul acţiunilor

Autor: Ioana Tudor 30.07.2014

Acţionarii Romgaz (SNG) au respins în AGA de astăzi propunerea de acordare a unei remuneraţii variabile suplimentare membrilor consiliului de administraţie şi conduceriii executive în funcţie de evoluţia acţiunilor producătorului de gaze naturale.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Propunerea acordării acestei remuneraţii fusese făcută de Ministerul Economiei, acţionar majoritar al Romgaz, cu 70% din capital, şi de Fondul Proprietatea (FP), care deţine o participaţie de 10% din capitalul social al companiei.

Anterior, Fondul Proprietatea făcuse o propunere similară şi acţionarilor Nuclearelectrica (SNN).

Acţiunile Romgaz se tranzacţionau astăzi la preţul de 33,95 lei pe acţiune, cu 0,44% peste închiderea din şedinţa precedentă, iar la această cotaţie compania are o capitalizare de 13 miliarde de lei. În ultimele şase luni ale anului, titlurile Romgaz au avansat cu 1,7%.

Pe 28 iulie, compania a început plata dividendelor din profitul obţinut anul trecut, de 995,5 mil. lei. Producătorul de gaze naturale plăteşte acţionarilor un dividend brut de 2,57 lei pe acţiune, al cărui cuantum va fi de 2,16 lei/titlu după reţinerea la sursă a impozitului de 16%. Suma totală care va fi distribuită investitorilor este de 990,5 milioane de lei (225 mil. euro), iar statul ar urma să primească dividende brute de 693,4 milioane de lei (157,6 mil. euro). Fondul Proprietatea va încasa o sumă brută de 148,4 mil. lei, în timp ce investitorilor de pe bursă le va reveni suma de 129,7 mil. lei.