România creşte în ochii investitorilor: MSCI a majorat ponderea bursei în indicele pieţelor de frontieră

Autor: Roxana Pricop 31.07.2014

Ponderea cumulată a cinci companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) şi incluse in indicele MSCI Frontier Markets 100 ar urma să crească la 3,38% până în noiembrie 2014, potrivit unui anunţ făcut de BVB.

Această creştere va reflecta mai bine progresele înregistate de piata de capital din Romania şi face parte din a schimbările metodologiei de calculare a indicelui şi a ieşirii a două ţări din categoria pieţelor de frontieră (Qatar şi Emiratele rabe Unite).

La finalul zilei de 30 iulie 2014, ponderea Romaniei in indicele MSCI Frontier Markets 100 era de 2,23%.

Ziarul Financiar a scris în luna martie că majorarea ponderii în indicele MSCI ar putea aduce investiţii noi de peste 150 milioane de dolari la bursa din Bucureşti. (http://www.zf.ro/zf-24/pana-sa-devina-bursa-emergenta-romania-ar-putea-castiga-investitii-de-150-mil-s-din-iesirea-qatarului-si-dubaiului-din-indicele-pietelor-de-frontiera-12274592).

Cele cinci companii româneşti incluse în prezent în indicele MSCI Frontier Markets 100 sunt Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale (BRD) şi Transgaz (TGN).

Indicele MSCI Frontier Markets 100 este un indice investibil, pe a cărui structură sunt create mai multe fonduri deschise tranzacţionate la bursă - ETF-uri. Indicele redă performanţa pieţelor de frontieră şi pune un accent pe caracteristicile de tranzacţionare. Metodologia revizuită a indicelui MSCI Frontier Markets 100 a intrat în vigoare în luna mai 2014, urmând să fie implementată gradual, în şapte etape, procesul încheindu-se în luna noiembrie.