România, un paravan politic şi o sperietoare aruncată de premierul britanic David Cameron pe frontul războiului politic dintre Occident şi Rusia

Autor: Bogdan Cojocaru 01.08.2014
Comentariile lui David Cameron cum că UE şi SUA sunt nevoite să adopte o poziţie fermă împotriva Rusiei altfel Moscova ar putea destabiliza state precum România vin în contextul în care premierul britanic, care nu demult şi-a speriat nejustificat electoratul cu o invazie a românilor, va intra curând în campanie electorală, este nevoit să-şi plece capul în faţa extremiştilor şi trădătorilor din propriul partid, iar motorul care a susţinut până acum revenirea economică riscă să se oprească. În tot acest timp, Cameron uită să se uite în propria ogradă.

În timp ce premierul brirtanic îşi înăspreşte retorica gălăgioasă împotriva Rusiei, Gazprom Energy aprovizionează cu gaze naturale şi fonduri o serie de clienţi de top inclusiv spitale de stat, Universitatea Oxford şi clubul de fotbal Chelsea. Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale este al patrulea furnizor ca mărime de gaze naturale pentru companiile britanice, scrie The Guardian. De asemenea, Gazprom a făcut din Londra sediul global pentru operaţiunile de trading cu energie. Acum grupul rus, considerat vârful de lance al arsenalului geopolitic al preşedintelui Vladimir Putin, are 600 de angajaţi acolo, iar personalul este în creştere.

GM&T, o subsidiară a Gazprom Energy din Manchester, are o bază de clienţi de 11.000. Gazprom a cochetat în 2006 cu ideea de a prelua cu 10 miliarde de lire sterline Centrica, cel mai mare furnizor britanic de energie. Într-o lună Cameron şi partidul său conservator vor intra în campanie electorală pentru alegerile generale din mai, iar premierul ştie că propriul partid nu-l va accepta dacă este înfrânt.

Singurul partid politic care poate fi sigur că va avea un succes mai mare în alegeri anul anul viitor decât în 2010 este cel naţionalist Ukip, cu retorică foarte agresivă contra românilor. În aceste condiţii ofiţerii de PR ai lui Cameron au lansat o ofensivă pentru a-i recâştiga pe dezertorii conservatori care-şi pun serviciile sub plata Ukip. Cameron spune că este hotărât să creeze un sistem de imigrare care să apere mai întâi interesele britanicilor.

Mesajul pe care premierul vrea să-l trimită electoratului prin recentele lui comentarii la adresa României este probabil că destabilizarea României va face ca şi mai mulţi români să migreze în Marea Britanie.

 

 

O economie umflată artificial

Guvernul Cameron se chinuie, iar sondajele de opinie dau victoria laburiştilor, potrivit The Daily Beast.

Mesajele privind România vin şi după ce premierul britanic a suferit o înfrângere jenantă în ofensiva sa contra noului preşe­dinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Şeful celei mai puternice funcţii din aparatul executiv al UE a fost ales, pentru prima dată, cu ignorarea votului britanic.

Cameron l-a atacat pe Juncker spunând că nimeni nu garantează că acesta nu va crede mai importante relaţiile cu Rusia şi că alegerea acestuia nu va garanta siguranţa unor ţări precum România. Un critic al lui Cameron, fostul ministru Geoffrey Howe, apreciază că premierul s-a speriat de aripa dreaptă a propriului partid, de politicienii care-l presează să adopte o poziţie anti-UE.

Un succes cu care Cameron iese în evidenţă şi se mândreşte este că economia britanică este acum mai mare decât era înainte de criză şi îşi revine mai rapid decât oricare dintre cele mai industrializate economii ale lumii. De asemenea, în Marea Britanie sunt puţin mai multe locuri de muncă cu normă întreagă decât erau în anul de dinainte de criză, iar numărul celor care sunt propriii lor salariaţi a crescut enorm. Per total, ponderea populaţiei cu loc de muncă este mai mare decât era când a început recesiunea.

Însă PIB-ul per capita, indicatorul bogăţiei unei ţări, este la nivel şocant de scăzut, de 96% din pragul din 2008, notează The Huffington Post. 

Fostul ministru de finanţe Kenneth Clarke apreciază că economia mai are „mult de mers“ până să ajungă suficient de competitivă pentru a susţine o creştere stabilă şi să poată concura cu puteri emergente precum China şi Brazilia. Economiei îi lipseşte baza de producţie solidă care ar ajuta-o să concureze în cursa lungă pe pieţele globale.

De când a început criza, salariul mediu s-a redus cu o zecime şi continuă să scadă. O gospodărie cu avere medie nu o duce mai bine decât în urmă cu 10 ani.

Revenirea se bazează pe consumatorii care economisesc mai puţin şi cheltuie mai mult şi pe o bulă imobiliară alimentată cu datorii. Băncile încă reduc creditarea pentru companii, dar se grăbesc să speculeze împrumutându-i, încurajate de guvern, pe cei care-şi cumpără proprietăţi imobiliare.

Aceste cheltuieli şi bula imobiliară vor dura probabil îndeajuns pentru a crea un vârf artificial, cel puţin pentru proprietari, care va dura până la alegeri. Însă acest motor de creştere a început să dea rateuri. Iulie este prima lună fără creştere pentru preţurile locuinţelor londoneze de după decembrie 2012, notează Bloomberg. Preţul locuin­ţelor din Londra este cu 30% mai mare decât era în 2007.