BNR a pierdut încă 300 mil. euro din rezervă în iulie

Autor: Andra Oprescu 04.08.2014

Rezervele valutare administrate de BNR s-au redus cu 328 milioane euro luna trecută, până la 30,9 miliarde de euro, determinantă pentru această dinamică fiind decizia băncii centrale de a scădea rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută de la 18% la 16%. Această mişcare a avut un impact de circa o jumătate de miliard de euro asupra rezervelor valutare.

La nivel agregat, ieşirile de valută au însumat 1,07 miliarde de euro în luna iulie, incluzând şi plăţi de aproximativ 400 milioane de euro în contul datoriei publice denominate în valută. Intrările în rezervă consemnate luna trecută au fost de 746 milioane de euro.

Totodată, din cauza presiunilor de depreciere a leului, legate de conflictul din Ucraina, BNR nu a putut reface rezerva valutară prin intervenţii pe piaţă. Leul s-a depreciat luna trecută de la 4,3845 de lei pentru un euro pe 1 iulie la 4,4188 lei pentru un euro pe 31 iulie.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis la începutul lunii iulie să reducă rata  rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale băncilor de la 18% la 16%, în timp ce rezevele în lei au rămas la 12%. BNR a eliberat astfel băncilor circa 500 mil. euro, bani care vor fi utilizaţi cel mai probabil pentru rambursarea liniilor de finanţare contractate în trecut de la băncile-mamă din străinătate.

Faţă de finalul anului trecut rezervele în valută s-au redus cu aproximativ 5%, în timp ce faţă de iulie anul trecut scăderea este de peste 7%.

Rezerva totală, care include şi rezerva de aur a BNR, însuma la 31 iulie 34,1 miliarde de euro, faţă de 34,4 miliarde de euro în luna anterioară. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 3,2 miliarde de euro.

Plăţile scadente în luna august 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează 487 milioane de euro.