Ioan Micula, European Drinks: „Taxa pe stâlp“ omoară industria şi distruge dezvoltarea infrastructurii

Autor: Mădălina Dediu Panaete 05.08.2014
Ioan Micula, care alături de Viorel Micula controlează gru­pul de firme European Food&Drinks, consideră că im­po­zitul pe construcţii speciale, supranumit taxa pe stâlp, va avea un rol negativ asupra industriei locale şi in­fra­struc­turii, ultimul fiind un domeniu în care România se luptă an de an pentru a-l dez­volta.
 
„Taxa pe stâlp este cea mai nein­spi­ra­tă măsură luată într-o ţară în plină dez­voltare aşa cum este Ro­mâ­nia. Toţi cei care au fabrici le vor dis­tru­ge şi le vor vinde la fier vechi pentru că nu vor putea plăti această taxă. Ne plângem că nu avem in­frastructură, însă această taxă va omorî infrastructura“, consideră antre­pre­norul care conduce unul dintre cele mai mari grupuri alimentare din Ro­mânia dezvoltate de antreprenori locali.
 
„Taxa pe stâlp“ a intrat în vigoare la începutul acestui an şi se calculează prin aplicarea a 1,5% la valoarea con­ta­bilă brută a tuturor construcţiilor existente în pa­tri­moniu la data de 31 de­cembrie a anului anterior, pen­tru care nu se da­torează im­po­zit pe clădiri. Nor­mele meto­do­lo­gice care clarifică modul de achi­tare a impo­zitului au fost aprobate în 20 mai, prima plată fiind pro­gra­mată pentru 26 mai, iar a doua până la 25 septembrue. Im­po­zitul estre aplicat pentru construcţii pre­cum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transfor­mare, construcţii pentru transportul energiei elec­trice, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare-descăr­care, coşuri de fum şi turnuri de răcire, infrastructură fero­viară, rutieră sau linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.