Încasările din perioada insolvenţei eliberează Hidroelectrica de bănci

Autor: Roxana Petrescu 05.08.2014

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intrat în februarie anul acesta pentru a doua oară în insolvenţă, spune că va mai închide până la finalul acestui an un credit de 60 de milioane de euro după ce compania a anunţat ieri că a mai închis un împrumut de 30 de milioane de euro luat de la RBS Bank în 2008. 

„Eliminarea raporturilor de subordonare faţă de nu­meroşi creditori bancari a fost facilitată de încasările opera­ţionale semnificative din perioada 01.01.2013- 30.06.2014, încasări realizate ca urmare a alocării producţiei de energie în strategii de vânzare pro­fi­tabile. Dublate de reducerea plă­ţilor către furnizori, încasările ope­raţionale au fost translatate într-un cash-flow operaţional po­zitiv“, au anunţat reprezentanţii com­paniei.

În ultimele cinci luni de zile, Hidroelectrica a închis cinci linii de finanţare, respectiv un credit de 120 de milioane de lei de la Banca Transilvania, o linie de 80 de milioane de lei de la Alpha Bank, un credit de 110 milioane de euro de la BERD , unul de 75 de milioane de euro de la Citibank, dar şi cel de 30 de milioane de euro de la RBS Bank anunţat ieri.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

„Seria finanţărilor închise urmează a fi completată până la sfârşitul anului 2014 de un credit în cuantum de 60 milioane de euro, care urmează a ajunge la maturitate în luna noiembrie“, au mai spus reprezentanţii companiei. În primele şase luni ale anului, Hidroelectrica a raportat un profit brut de 509 milioane de lei (115,6 milioane de euro), cu 28 de milioane de lei mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Compania a înregistrat în primul semestru al anului venituri de 1,49 miliarde de lei (338,6 milioane de euro), cu 110 milioane de lei mai mici faţă de cele 1,6 miliarde de lei înregistrate în perioada similară a anului trecut. Veniturile au fost influenţate de scăderea cererii din piaţă, urmată de scăderea preţurilor.