Un oligarh sancţionat de Occident îl învinovăţeşte pe John McCain pentru pierderea contractului pentru South Stream

Autor: Daniela Stoican 04.08.2014

Senatorul american John McCain a convins autorităţile bulgăreşti să nu mai acorde contractul pentru construirea secţiunii bulgăreşti a gazoductului South Stream controlat de Gazprom companiei ruseşti Stroytransgaz, a declarat Gennady Timchenko, proprietarul Stroytransgaz, într-un interviu pentru ITAR-TASS. Timchenko se află pe lista oligarhilor ruşi sancţionaţi de Occident pentru intervenţiile Rusiei din Ucraina.

“Da, am câştigat licitaţia, am vrut să ne aducem contribuţii la scopul comun. Dar vedeţi că John McCain a mers în Bulgaria şi a convins autorităţile locale să renunţe la serviciile noastre”, spune Timchenko.

El a adăugat că Stroytransgaz va fi înlocuită cu subsdidiara Gazprom Tsentrgaz.

„Bineînţeles că din punct de vedere al businessului pierderea South Stream este un lucru neplăcut pentru noi. Dar cui ar trebui să ne plângem? Americanilor?”, spune Timchenko.

Reprezentanţii companiei de proiect desemnate pentru construcţia secţiunii bulgaro-ruseşti a gazoductului, pe care Reuters a încercat să-i contacteze, nu au fost disponibili pentru comentarii.

Gazoductul South Stream ar trebui să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an prin Bulgaria, până în Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria, ocolind Ucraina.

Un consorţiu condus de Stroytransgaz a câştigat un contract estimat la peste trei miliarde de euro pentru a construi secţiunea bulgărească a gazoductului în mai.

În iunie Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la gazoductul South Stream pe motiv că proiectul încalcă legislaţia europeană.

Guvernul de coaliţie din Bulgaria condus de partidul socialist a demisionat în iulie. Preşedintele Bulgariei urmează să numească un guvern interimar care să conducă ţara până pe 5 octombrie, cand vor avea loc alegeri anticipate.

Partidul de centru-dreapta GERB, care este de aşteptat să câştige alegerile, a anunţat că Bulgaria va continua proiectul South Stream doar dacă acesta va fi integral în acord cu legislaţia UE.

Liderul GERB Boiko Borisov a declarat că dacă va câştiga alegerile intenţionează să anuleze licitaţia câştigată de Stroytransgaz.