Ofertele de acţiuni de pe bursă şi lichidările făcute de FP au adus 90 mil. lei în conturile brokerilor

Autor: Roxana Pricop 06.08.2014

Brokerii care au intermediat cele mai mari tranzacţii de pe bursă din acest an au câştigat din comisioane aproape 90 mil. lei, potrivit calculelor ZF. Banii s-au împărţit între brokerii români de la Swiss Capital, Raiffeisen şi BRD şi bancherii străini de la Goldman Sachs, Citi şi Erste, care au fost responsabili de găsirea de cumpărători pentru pachete de acţiuni de peste 3,3 mld. lei.

Pe o bursă unde doar în zilele bune rulajele cu acţiuni ajung la 10 milioane de euro, oferta publică de vânzare de acţiuni derulată de Electrica, plasamentele private făcute de Fondul Proprietatea la Romgaz şi Transelectrica alături de ofertele de preluare făcute minoritarilor i-au mai scos din amorţeală pe brokeri. Însă nu pe toţi brokerii, ci doar pe brokerii mari, din primele zece poziţii în clasament, care au avut suficient capital şi echipă pentru a participa la astfel de „deal“-uri.

În primele şapte luni ale anului s-au derulat pe bursa de la Bucureşti oferte de acţiuni în valoare de 3,3 miliarde de lei, din care oferta de acţiuni derulată de Electrica a fost capul de afiş cu o valoare de 1,9 miliarde de lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea