Băncile stau pe cash, dar nu dau credite: au ţinut la BNR 2,4 mld. lei în fiecare zi lucrătoare din iulie

Autor: Andra Oprescu 06.08.2014

Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pentru o zi aproximativ 2,4 miliarde de lei (peste jumătate de miliard de euro) în fiecare zi lucrătoare din luna iulie, de peste 20 de ori mai mult decât media zilnică înregistrată în iulie 2013. Faţă de luna iunie, sumele plasate la BNR prin această facilitate au crescut cu aproximativ 52%. Cea mai mare valoare a acestor depozite, de 6,6 mld. lei, fusese atinsă în ianuarie.

Rata medie a dobânzii acordate de BNR pentru această  facilitate a fost de 0,5% pe an în iulie, ceea ce nu a împiedicat instituţiile de credit să păstreze banii la banca centrală la această dobândă modică în loc să acorde credite. Pe de altă parte, bancherii se plâng că pe piaţă nu există cerere solvabilă de credite deşi ei au lichidităţi suficiente pentru finanţarea economiei. Indicatorul Robor la 3 luni a coborât la 2,1% pe an, ceea ce evidenţiază îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate din piaţa monetară.

Începând cu luna august, rata medie a dobânzii acordate de BNR pentru această  facilitate coboară la 0,25%. Facilitatea de depozit pe o zi  permite instituţiilor de credit să plaseze la sfârşitul fiecărei zile de tranzacţionare leii în exces în depozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeterminată, dacă nu identifică alte plasamente.