Artizanul scăderii inflaţiei în România în ultimul deceniu a pus punct funcţiei în BNR. Isărescu: "Pleacă cu o inflaţie scăzută. Greu, greu, dar şi-a atins obiectivul"

Autor: Claudia Medrega 06.08.2014
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a mulţumit public lui Cristian Popa, pentru activitatea depusă în calitate de viceguvernator al Băncii Naţionale, timp de 16 ani, care a dus la scăderea inflaţiei la un nivel la care nu se gândea nimeni, chiar sub 2% pe an, faţă de 40-50% la începutul anilor 2000.
 
"Şi BNR, şi eu personal îi mulţumim domnului viceguvernator. Domnul Cristian Popa pleaca cu o inflaţie scăzută. Greu, greu, dar şi-a atins obiectivul", a spus Isărescu.
 
Popa, care a devenit viceguvernator în 1998, când avea mai puţin de 40 de ani, a fost responsabil din 2005 cu implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, care a devenit obiectivul central al Băncii Naţionale în ultimul deceniu.
 
 
Întrebat dacă apreciază că regimul de ţintire a inflaţiei a fost un succes în România, Popa a răspuns afirmativ.
 
Cristian Popa va fi înlocuit din toamnă în funcţia de viceguvernator de Liviu Voinea, ministrul Bugetului, un apropiat al premierului Ponta.
 
Popa este economist, iar în guvernul Văcăroiu a făcut parte din echipa ministrului Reformei de atunci, Mişu Negriţoiu, actualul preşedinte al ASF. Înainte să fie viceguvernator, el a fost consilier al lui Mugur Isărescu. Tatăl lui Popa a fost ambasador.
 
Popa era considerat cel mai bun vorbitor de limba engleză şi franceză din cadrul Băncii Naţionale. De asemenea, bagajul lui de cultură generală, începând de la istorie, geografie politică, până la mâncare, trenduri, era celebru în cadrul BNR.
 
Prezenţa lui în spaţiul public românesc a fost însă destul de discretă, el reprezentând mai bine Banca Naţională în afara ţării.
 
La rândul lui, Cristian Popa a mulţumit şi a amintit că raportul trimestrial de inflaţie prezentat astăzi este al 37-lea, o istorie de aproape 10 ani.