Contor Group Arad a intrat oficial în faliment. Investitorii au pierdut toţi banii, băncile au de recuperat 30 mil.lei

Autori: Roxana Pricop , Andrei Cîrchelan 06.08.2014

Producătorul de contoare de măsurare a apei Contor Group Arad(CGC) a intrat oficial în faliment, la propria cerere, cu datorii de 32,77 mil. lei (7,44 mil. euro) către trei creditori, dintre care cel mai mare este ING Bank, cu o creanţă de 28,8 mil. lei (6,54 mil. euro), potrivit unor rapoarte publicate la bursă.

Contor Group Arad a fost una dintre ultimele companii locale care au reuşit să strângă bani de pe bursa de la Bucureşti printr-o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) înainte de prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008.

Creditorii, ING Bank, CEC Bank şi administraţia fiscală a judeţului Arad (AJFP Arad), au aprobat cererea de intrare a companiei în faliment la data de 23 iunie. În momentul respectiv, cel mai mare creditor al Contor Group era ING, urmat AJFP Arad, cu o creanţă de 2,73 mil. lei (0,62 mil. euro) şi CEC Bank, cu o creanţă de 1,23 mil. lei (0,28 mil. euro).

Judecătorul sindic a aprobat intrarea companiei în faliment la data de 2 iulie, iar sentinţa fost anunţată azi (6 august – n.red.) ca definitivă şi irevocabilă, după ce nu a fost formulat niciun recurs împotriva deciziei.

În primul trimestru din 2014, Contor Grup a raportat pierderi de 0,8 mil. lei. Valoarea totală a activelor este de 44,32 mil. lei (10 mil. euro)la finalul lunii martie, în timp ce valoarea totală a datoriilor este de 47,7 mil. lei (10,8 mil. euro).

Firma va fi dizolvată, iar lichidatorul care se va ocupa de vânzarea activelor este firma Expert SPRL din Arad.

Cu o capitalizare de sub un milion de lei, Contor Group este una dintre cele mai mici companii listate pe piaţa re­gle­mentată. Compania s-a listat pe bursa de la Bucureşti în martie 2008 printr-o ofertă prin care a atras de la in­ves­titorii de pe bursă 11,8 mil. lei (3,6 mil. euro) pentru o participaţie de 25% din acţiunile societăţii. Prin intrarea în faliment, investitorii de pe bursă cu acţiuni la Contor Group şi-au pierdut toţi banii. Contor Group a in­trat în faliment după ce nu a găsit niciun investitor care să preia pachetul majoritar de acţiuni şi nici nu a reuşit să îşi redreseze situaţia financară după ce a fost în insolvenţă. În 2011, compania a intrat insolvenţă pentru că mai multe firme controlate de acţio­na­rul ma­joritar Contor Caracioni, care pre­luau cea mai mare parte a producţiei, au in­trat la rândul lor în insolvenţă şi nu şi-au mai plătit marfa cumpărată de la companie.

Contor Group a avut şapte filiale, dintre care cinci erau situate în Croaţia, Kosovo, Slovenia, Serbia şi Moldova, acestea având ca obiect de activitate comercializarea de contoare.