Lupta dintre Ciurezu şi Pogonaru s-a mutat la Nord

Autor: Roxana Pricop 07.08.2014

SIF Oltenia (SIF5) a cerut convocarea adunării generale a acţionarilor la societatea de tip holding Nord SA Bucureşti, controlată de omul de afaceri Florin Pogonaru, pentru alegerea unui nou consiliu de administraţie prin metoda votului cumulativ, argumentând că actualul consiliu de administraţie nu reflectă structura acţionariatului din care şi SIF 5 face parte cu 18,2% din capital.

Actualul consiliu de administraţie ale Nord SA este format din persoane susţinute de Florin Pogonaru: Petre Ghibu, care ocupă funcţia de preşedinte şi care a demisionat la începutul anului din funcţia de administrator al SIF 5, Marioara Mema şi Georgiana Pogonaru.

Nord SA, listată pe piaţa RASDAQ, are o capitalizare de 19 milioane de lei. Firma deţine participaţii la Prodplast (PPL), condus de Florin Pogonaru, la Prodplast Imobiliare (PPLI), controlat de Florin Pogonaru şi condus de Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, şi la societăţile nelistate Floreasca Development, Sanex, Ana Hotels şi la European Drinks Complex. În anul 2013, Nord SA a avut un profit de 1,5 mil. lei şi trei angajaţi.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Nord SA este controlată de Florin Pogonaru, printre cei mai mari acţionari persoane fizice ai SIF Oltenia, şi la începutul acestui an s-a aflat în conflict cu Tudor Ciurezu la SIF 5. Această SIF deţine 18,2% din Nord SA, pachet pe care l-a cumpărat în iulie 2013. Conflictul dintre Ciurezu şi Pogonaru la SIF Oltenia s-a aprins după ce Tudor Ciurezu, a infirmat unele declaraţii ale Anei Bobîrcă, fostă membră în consiliul SIF Oltenia, printre care şi negocierea vânzării pachetului de acţiuni deţinut de SIF Oltenia la BCR.

SIF Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a vândut către Erste pachetul de acţiuni deţinut la BCR, controlând în prezent aproape 6,3% din acţiunile celei mai mari bănci din România. Atât Ciurezu, cât şi Pogonaru, sunt membri în Consiliul de Supraveghere al BCR.

Pe 18 august, acţionarii Nord SA sunt convocaţi pentru a aproba pe o majorare de capital de 17 milioane de lei prin noi aporturi de numerar şi vânzări de active financiare de până la 6 milioane de lei pentru a finanţa majorarea de capital la Prodplast Imobiliare. Compania Prodplast Imobiliare vrea să deruleze o majorare de capital de 46 milioane de lei şi ia în calcul emiterea de obligaţiuni de până la 10 milioane de euro, şi să acceseze un credit de 35 milioane de euro pentru finanţarea unui centru comercial situat în Bucureşti, strada Ziduri Moşi, nr. 23.