Preşedintele Liberiei a decretat stare de urgenţă din cauza epidemiei de Ebola

Autor: Iuliana Enache 07.08.2014

Amintind măsurile luate de două săptămâni în ţară pentru a limita extiderea bolii, între care concediu impus de 30 de zile pentru funcţionarii neesenţiali, închiderea şcolilor şi dezinfectarea locurilor publice, Sirleaf a declarat că "ameninţarea continuă să crească".

"Ignoranţa, sărăcia, precum şi practicile culturale şi religioase bine ancorate continuă să exacerbeze propagarea bolii, în special în provincie", a subliniat ea, referindu-se în special la contactul cu cadavrele în timpul ritualurilor funerare.

"Amploarea şi scara epidemiei, virulenţa şi mortalitatea virusului depăşesc de acum capacităţile şi prerogativele celor câtorva agenţii guvernamentale sau ale ministerului", a continuat preşedintele liberian.

"Virusul Ebola, ramificaţiile şi consecinţele bolii constituie în prezent o problemă ce afectează existenţa, securitatea şi bunăstarea Republicii, reprezentând un pericol clar şi imediat", a afirmat Sirleaf înainte de a decreta stare de urgenţă pentru 90 de zile, care va fi supusă joi aprobării Parlamentului.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă din istorie de la apariţia virusului în 1976, a provocat 932 de morţi din cele 1.711 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 363 în Guineea, 282 în Liberia, 286 în Sierra Leone şi unul în Nigeria, potrivit ultimului bilanţ din 4 august al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Ultimele bilanţuri sunt foarte îngrijorătoare pentru Liberia, care numără 48 dintre cele 108 noi cazuri, respectiv 27 dintre cele 45 de decese.