Apartamentele din blocurile vechi ale Clujului s-au ieftinit cu 43% faţă de 2008

Autor: Laurentiu Cotu 07.08.2014

Preţul de vânzare al apartamentelor situate în blocurile vechi din Cluj-Napoca a ajuns în primul semestru din 2014 la o medie de circa 932 euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă cu 43% mai mic faţă de 2008, potrivit datelor companiei de consultanţă pentru evaluare Darian. Cu toate acestea, apartamentele din Cluj-Napoca au rămas printre cele mai scumpe din România, fiind depăşite ca preţ doar de cele din Bucureşti, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi în cazul caselor şi a terenurilor.

În zona ultracentrală a Clujului, apartamentele vechi cu 2 camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 900 şi 1.100 de euro pe metru pătrat, în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu preţul s-a situat în intervalul 880-980 de euro pe metrul pătrat, iar în Zorilor preţul metrului pătrat pentru apartamentele vechi de 2 camere variază între 900-1.000 de euro/mp.

Comparativ, la nivel naţional, în primul semestru din 2014, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de 644 de euro/mp, cele mai scumpe rămânând în continuare cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 956 de euro/mp, urmate de Cluj-Napoca şi Timişoara cu 932 de euro/mp, respectiv 860 de euro/mp.

“Preţurile la nivel naţional au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până în prezent. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variaţii din ultimele 6 luni au fost resimţite pe piaţa liberă mai degrabă ca o stagnare a preţurilor”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanţă Darian.

În ceea ce priveşte apartamentele noi, preţul mediu a fost de aproximativ 982 de euro/mp, aproximativ la acelaşi nivel cu cel din urmă cu un an. De la începutul crizei, preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 30%. Preţurile terenurilor din Cluj-Napoca au înregistrat o apreciere de 1% în ultimele 6 luni, scăderea faţă de perioada de început a crizei, anul 2008, fiind de aproximativ 66%. Referitor la spaţiile de birouri, analiza Darian relevă faptul că cele de clasa A variază în medie în intervalul 12-14 euro/mp, în uşoară scădere faţă de semestrul anterior. Compania Darian DRS a lansat studiul "Analiza pieţei imobiliare" realizat în cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ, în care a fost analizată evoluţia pieţei rezidenaţiale din primul semestru, pe baza preţurilor de tranzacţionare.