Informatizarea actelor de stare civilã, atacată în instanţă de un partener al companiei Romsys

Autor: Adrian Dumitrache 08.08.2014

Compania Indra Sistemas Bucureşti a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia prin care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia Romsys privind rezultatul reevaluării ofertelor pentru sistemul de emitere online a actelor de stare civilă. Indra Sistemas este parte a consorţiului condus de Romsys - unul dintre cei mai mari integratori locali de IT&C, desemnat de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), într-o primă fază, câştigător al licitaţiei pentru sistemul de emitere online a actelor de stare civilă, contract estimat la 151,5 milioane de lei, TVA inclusă (34,4 milioane de euro).

Ulterior, în baza unei hotărâri a Curţii de Apel Bucureşti, ministerul a reevaluat ofertele şi a desemnat câştigătoare oferta consorţiului condus de UTI Grup. Preţul solicitat de UTI, de 150,9 milioane lei (cu TVA), a fost cel mai ridicat din cadrul licitaţiei. Licitaţia pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă a fost lansată de MSI în august 2013.

Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI şi finanţat prin fonduri structurale este îmbunătăţirea şi automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă. Sistemul IT va trebui să fie livrat înainte de 1 iulie 2015. În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitalizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 milioane de documente.